View unanswered posts | View active topics It is currently 31 May 2020 14:30Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Eidsfoss stridsanlegg 
Author Message
User avatar

Joined: 23 Apr 2008 9:25
Posts: 827
Location: Horten
Her er noen bilder fra et oppegående norsk anlegg, meget artig å få komme inn i slike anlegg som er av nyere dato.
Det blir litt mere realistisk når lysene og agregatene virker, da blir det også lettere å ta bilder.

Anlegget er ferdigbygd i desember 1995 og er ikke lenger i forsvarets hender, litt merkelig at de bare avleverer så mye anlegg da de ikke ser behovet for de lenger.

Det var vel planlagt at hele 3. brigade og minst 2 lokalvernbataljoner skulle befeste disse anleggene ved behov, muligens også andre hurtig stillinger skulle oprettes i den forbindelse.

edit:Korrigert tittel på innlegget.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
Min Youtube kanal:
https://www.youtube.com/user/opelfanatikeren
http://www.festningsverk.no


29 May 2008 23:26
Profile WWW

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Nesten uvirkelig å tenke på at man for under 20 år siden så for seg at det var sannsynlig at det store slaget om Østlandet skulle finne sted i området mellom Holmestrand og Eikern-Hvittingfoss! Enda merkeligere å tenke på at jeg var mob-oppsatt i 3. brigade 1978-1991 og i 2. lokalvernbataljon, IR3 fra 1992 til den ble nedlagt ca. 1995, avdelinger som var ment å slåss her, ganske uvirkelig ja!


30 May 2008 0:47
Profile
User avatar

Joined: 23 Apr 2008 9:25
Posts: 827
Location: Horten
Post 
HV har brukt denne bunkeren under flere øvelser tidligere, så jeg har hatt endel timer inne i denne.
Vi trente i område rundt eidsfoss og hillestad den gangen, så planene var vel at HV også skulle assistere ved behov.

Mulig tankegangen var at HV skulle befeste disse stillingene før 3. brigade ble mobilisert og kom for å avløse.

Skulle vert artig å sett planverket for forsvarslinjen i dette området, men de planen er vel fremdeles graderte.

_________________
Min Youtube kanal:
https://www.youtube.com/user/opelfanatikeren
http://www.festningsverk.no


30 May 2008 10:27
Profile WWW

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Det skulle vært enormt interessant å se detaljplanene for dette! Jeg vil tro en god del er blitt nedgradert og burde være tilgjengelig, da det er referert fra disse planene i "Telemark regiment 1628-2002" av Sigurd Friis, utgitt i 2004, og i "Distriktskommando Østlandet 1945-2002 : Hærens regionale kjempe" av Ole Johan Silseth, også utgitt i 2004. Jeg har den første og tok en meget rask kikk på den siste i butikken på Forsvarsmuseet. Den så ut til å gå en god del i detalj, men jeg hadde ikke tid til annet enn en kort kikk.

Som jeg skrev et annet sted, skulle Brig 3 ved mobilisering utgrupperes i søndre Vestfold, forsvarsstillingene i "Hillestad-defileet" skulle tydeligvis bemannes dels av lokalt HV, dels av en eller flere av de tre lokalvernbataljonene i IR3. Lokalvernbataljonene hadde menige/korporaler i alder fra og med 35 til og med 44, dvs. de som hadde gått ut av feltbataljonene (de som inngikk i Brig 3) som hadde mannskaper til og med 34 års alder (befalet var stort sett ikke fordelt etter alder). Lokalvernbataljonene var temmelig like feltbataljonene i sammensetning, bortsett fra at de hadde traktorer (rekvirert fra det sivile ved mobilisering) med tilhengere i stedet for BV202 beltevogner, og de hadde 106 mm rekylfri kanon i stedet for TOW panservernmissil. Brig 3 skulle, hvis de ikke klarte å kaste fienden tilbake på sjøen i søndre Vestfold, trekke seg tilbake til nordre Vestfold, men om de da skulle overta stillingene der eller noe annet (trekke seg ut for å regenereres og være reserve) vet jeg ikke, det ville jo også avhenge av hvor mye det da var igjen av brigaden!

Det var også et planverk for forsvar mot invasjon i Vestfold uten brigaden, da det også var planer for overføring av Brig 3 til Nord-Norge ved en krig der Norge først ble angrepet i nord.


30 May 2008 16:30
Profile

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Langt fra umulig at HV skulle bemanne de faste installasjonene med avdelinger spesielt skreddersydd for disse, mens Hærens lokalvernavdelinger ville operere mer feltmessig fra mer provisoriske feltbefestninger laget etter mobilisering.


30 May 2008 16:34
Profile

Joined: 05 Apr 2006 5:47
Posts: 314
Location: Oslo
Post 
Flotte bilder! PDT_Armataz_01_06


01 Jun 2008 22:39
Profile
User avatar

Joined: 23 Apr 2008 9:25
Posts: 827
Location: Horten
Post 
kommer en liten video snutt også etterhvert :)

_________________
Min Youtube kanal:
https://www.youtube.com/user/opelfanatikeren
http://www.festningsverk.no


02 Jun 2008 20:01
Profile WWW

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Jeg har nå funnet en del mer om disse anleggene. Som skrevet annet sted var forsvarsplanene for forsvaret av Østlandet basert på at en fiende i moderne tid ikke ville klare/tørre å gjøre det tyskerene prøvde på i 1940, å seile rett inn i indre Oslofjord. Invasjonen måtte foregå i ytre Oslofjord, i søndre Østfold (særlig Fredrikstadområdet) og/eller i søndre Vestfold (Sandefjord-Larvik, muligens også Grenland). Derfra ville fienden rykke nordover mot Oslo-området. En invasjon på Østlandet var bare trolig i en storkrig i Europa, og etter at Nord-Norge eller Danmark alt var tatt av fienden, derfor et godt stykke ut i krigen.

Landforsvaret mot dette ville bestå av to elementer, fremskutte styrker i de sannsynlige landgangsområdene for å forsøke å hindre fienden i å sette seg fast og dermed stoppe invasjonen, og et forberedt forsvar i terreng egnet for forsvar lenger nord, som kunne holdes hvis man mått gi opp å "kaste fienden på sjøen". Brig 3 ville utgjøre det fremskutte forsvaret i Vestfold (Vestre Oslofjord Forsvarsdistrikt, FDI 3), og skulle utgrupperes i Sandefjord-Larvik området. Brig 1 det samme i Østfold (Østre Oslofjord Forsvarsdistrikt, FDI 1), i Fredrikstad-Sarpsborg området. (Alternativt ville disse brigadene allerede være i kamp andre steder i Norge, en overføring av Brig 3 til Nord-Norge og av Brig 1 til Trøndelag var også planlagt, i så fall ville fremskutt forsvar nmeppe være mulig). I tillegg til de lette feltartilleribataljonene som inngikk i Brig 1 og Brig 3, ville FDI 1 disponere to ekstra feltartilleribataljoner (en lett og en middelstung) mens FDI 3 ville disponere en ekstra feltartilleribataljon. FDI 1 og FDI 3 disponerte dessuten hver et selvstendig ingeniørkompani til stillingsutbygging etc. i tillegg til sivile ressurser.

Samtidig med denne fremskutte grupperingen skulle man altså forberede et forsvar i "holdområder", områder i gunstig terreng som skulle holdes hvis det ikke lyktes det fremskutte forsvaret å hindre invasjonen. I Østfold var det Vansjø som utgjorde det naturlige hinder holdområdet skulle knyttes til, i Vestfold området Holmestrand-Hillestad-Eidsfoss-Hvittingfoss. I disse områdene skulle det forberedes stillinger som skulle holdes av lokalvernbataljoner og Heimevernet (FDI 1 og FDI 3 hadde tre lokalvernbataljoner hver). Hvis brigadene ikke klarte å hindre invasjonen, skulle de drive oppholdende strid tilbake til holdområdene og fortsette forsvaret derfdra sammen med lokalvern- og HV-styrkene. Her skulle man stanse fienden inntil man hadde så store norske eller allierte forsterkninger til rådighet til at man kunne gå over til offensiv igjen.

Noe stillingsutbygging ble foretatt på 70-tallet (bl.a. i Fredrikstad, Eidsfoss-området etc.), men i 1983 ble det vedtatt planer for en temmelig storstilet utbygging av fortifikatoriske anlegg for landforsvar i Vestfold og Østfold. Hele planen gikk ut på å bygge 43 anlegg i Vestfold, i områdene Sandefjord, Larvik, Langangen, Hillestad, Eidsfoss, nedre Lågendal og øvre Lågendal og 40 anlegg i Østfold, i områdene Ise, Slangsvoll, Moss, Råde, Onsøy, Fredrikstad og Skjeberg. Utbyggingen ville ta ca. 15 år og anleggene i Vestfold var beregnet å koste 254 mill. kr. og anleggene i Østfold 236 mill. kr. De første (og eneste) delene av denne planen som ble iverksatt var et anlegg på Hanekleiva (pris 5,9 mill. kr. bevilget i 1987) og et anlegg i Eidsfoss (oppstart 1989). Med murens fall etc. ble videre utbygginger etter disse planene stanset.


03 Jul 2008 9:48
Profile
User avatar

Joined: 17 Apr 2008 11:46
Posts: 1308
Post 
Hei.
Meget interessant det du har funnet ut. Skal få skannet oversiktstegningen over anlegget og få lagt den ut. Anlegget i Eidsfoss kostet etter hva jeg har hørt 50-70 millioner kr. Har prisen på det på Hanekleiva også, kommer tilbake til dette.

_________________
Mvh.
Jon-Vegard


03 Jul 2008 11:07
Profile

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Det hørtes jo dyrt ut! Så vidt jeg forsto ble det altså bevilget 5,9 millioner i 1987 til bygging av Hanekleiva-anlegget, men mulig det endte opp dyrere (ikke uvanlig med entrepenører!). En pris på ca. 6 mill. pr. anlegg passer jo bra med totalantallet og forutsatt totalpris, hvis alle anleggene skulle være like (noe de sikkert ikke skulle være). I Eidsfoss er det vel forresten to anlegg i tilknytning til hverandre, så de teller nok som to av de 43 anleggene i Vestfold. Allikevel er det en god faktor opp til det du sier!

Noe jeg også skulle nevnt angående landforsvaret på begge sider av Oslofjorden på 1980-tallet: Krigshovedkvarter for FDI 3 var planlagt å være Norges Banks fjellanlegg ved Kongsgårdsmoen utenfor Kongsberg, mens FDI 1 planla å lede striden i Østfold fra ærverdige Høytorp fort på Mysen.


03 Jul 2008 11:56
Profile

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Jeg lurer litt på om disse anleggene er laget for en spesialsammensatt avdeling (gjerne fra HV) eller om de er ment for å passe for en hvilken som helst standard geværtropp fra infanteriet (feltbataljon eller lokalvernbataljon).

Fra perioden dette ble planlagt ville en geværtropp med underlagt kanonlag bestå av totalt 43 mann: En troppsstab på 5 mann (4 med AG3, sanitetsmannen med pistol), tre geværlag (hvert på 8 mann, 1 stk. MG3 + 7 AG3), ett mitraljøselag (7 mann, 2 MG3 + 2 stk. trefot til MG3 ville bæres) og ett kanonlag (7 mann, 2 stk. 84 mm rekylfri kanon).

Det var da planlagt (og skjedde for noen avdelinger fra ca. 1990) at i feltbataljonene skulle man gå over til en geværtropp på 41 mann, troppsstab på 7 mann (med en stk. BV-206 beltevogn og en 12,7 mm mitraljøse), 3 geværlag (som over) og ett kanonlag (nå med 10 mann og 3 stk. 84 mm rekylfri kanon).

Alternativet var at det var satt opp (sannynligvis fra HV) avdelinger som var skreddersydd i mannskap og bevæpning til å bemanne stillingen.


03 Jul 2008 15:11
Profile

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
Planen for utbyggingen i Vestfold het forresten Njord og planen for Østfold Brage.


03 Jul 2008 22:22
Profile

Joined: 02 Jan 2008 17:44
Posts: 662
Location: Oslo
Post 
lilje wrote:
Noe jeg også skulle nevnt angående landforsvaret på begge sider av Oslofjorden på 1980-tallet: Krigshovedkvarter for FDI 3 var planlagt å være Norges Banks fjellanlegg ved Kongsgårdsmoen utenfor Kongsberg, mens FDI 1 planla å lede striden i Østfold fra ærverdige Høytorp fort på Mysen.


Kjenner noen noe mer til disse? Forsvarsdistriktenes ledelseselement besto av staben, et stabskompani og et sambandskompani.

Vestre Oslofjord Forsvarsdistrikt FDI 3 planla altså å ha sitt hovedkvarter i krig i Norges Banks fjellanlegg på Kongsgårdsmoen. Hva er det?

Østre Oslofjord Forsvarsdistrikt FDI 1 planla altså å ha sitt hovedkvarter i krig på Høytorp fort på Mysen (se lenke her). Var dette rett og slett det gamle fjellanlegget fra 1916 man skulle sitte inne i, eller fantes det noe mer moderne/modernisert?


27 Oct 2008 17:56
Profile
User avatar

Joined: 17 Apr 2008 11:46
Posts: 1308
Post 
Tegning og operasjonsmanual for MG og rekylfri kanon 84mm fra Eidsfoss.
Flytt dette dersom det ligger på feil sted!


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
Mvh.
Jon-Vegard


06 Apr 2009 12:00
Profile
Site Admin
User avatar

Joined: 26 Dec 2007 22:12
Posts: 2642
Location: Ullensaker
Plantegning over det vestre anlegget.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
--
Tommy


04 Jun 2011 19:31
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF