Page 1 of 1

Våpenlister.

Posted: 03 Feb 2008 0:38
by RasmusTerne
Hei.
Noen som kjenner til websider,bøker ,etc ,som gir en oversikt over sekundær-bevepningen på de enkelte kystfort i 1945?
Altså luftvern, KWK.PAK. Mg, flammekastere, minefelt m.m.
Spesielt intressert i Nordland/Troms-området
Hilsen Sigfred R.

Posted: 15 Apr 2008 14:11
by Christian S
Hei!

Dette er kankje eller kanskje ikke til hjelp, men hvis du klarer å spore opp de tysk-norske overtakelsespapirene vil du kunne finne ut mer. Så noe av innholdet i papirene for Torgauten fort gjengitt i en bok, og der er antall og type maskingevær, flammekastere, lyskastere osv, listet.

Jeg vet ikke om Forsvarets krigshistoriske avdelings arkiv eksisterer lenger, men hvis de gjør det kan kanskje de hjelpe. Hvis de er nedlagt skal alt i teorien være oversendt Riksarkivet.

Ellers kan boka "Tyske militære styrker i Midt-Norge 1940-45" av Jon A Jonsen være til hjelp. Den tar for seg styrkene fra Steinkjær/Namsos-området til ett stykke nord for Bodø (HKAR 974). Der er hovedskyts type, antall/kaliber BK, antall MG, antall/str lyskastere og antall/kaliber LV nevnt.
Si gjerne ifra hvis det er noe konkret du lurer på fra denne boka, så kan jeg gjengi det for deg. Boka har forøvrig ISBN-13: 978-82-996851-1-5 eller ISBN-10: 82996851-1-7 (2006)


Mvh

Posted: 15 Apr 2008 19:58
by RasmusTerne
Hei,og takk for responsen.
Har boken "Tyske militære styrker i Midt-Norge" .Kjempebok,Men skulle ønske at det fantes et lignende "referanseverk" for området mellom Vestfjorden og Lyngen.Bortsett fra JEF`s "Tyske Kystfort" finnes det veldig lite samlet informasjon om dette området.Orginale tyske kilder ser det ut som det finnes lite av,spesielt om avdelingsbetegnelser,kart,forflytninger osv. Mulig dette kan skyldes det smule kaos som oppstod her nord etter evakueringen av Murmansk-fronten og Finnmark.Finner man noe info en plass,blir den slått i hjel av info man finner et annet sted.Men når det gjelder opplysninger om hva forsvaret overtok i -45 bør den jo finnes et sted?
Ser for meg at en eventuell pensjonist-tilværelse kan bli intressant,kanskje med overgang fra bunkerjeger til arkivjeger :D

Hilsen Sigfred R.

Posted: 15 Apr 2008 22:21
by KGJ
Mine og sperreplaner finner du kanskje i Statsarkivet, noe du også kan lete etter i statsarkivet er Britiske etterrettningskart. De var jo ikke så nøyaktige og inneholder vel en del feil, men jeg oppdaget for Florø sin del at de i grunn var ganske nøyaktige og gav en grei oversikt.

Mvh
Kim G J

Posted: 17 Apr 2008 13:19
by Christian S
Hei igjen:

Det var noe som het Direktoratet for fiendtlig eiendom. Kanskje de hadde papirer som kan hjelpe deg. De overtok iallefall større plattformer og div, feks endel skip og jernbaneartilleri (batteri 689).

Angående minekart har du kanskje sett denn tråden her på forumet: http://www.kystfort.com/forum/topic1053 ... light=perm

mvh

Christian

Posted: 16 May 2008 9:37
by Gronsvik
De tysk-norske overtakelsespapirene skal være ganske detaljerte lister over hva som fantes på fortene i mai 1945. I den grad de er bevart så skulle de ligget i 6.divisjons arkiver, men nå vet jeg ikke helt hva som skjedde med disse arkivene etter at 6.divisjon ble nedlagt. Vet at Salten museum har slike lister fra Sør-Arnøy.

Kanskje du kan spore noe opp ved å ta kontakt med 6.divisjonskommando. De må jo ha ett eller annet arkiv.

Inge S

Posted: 16 May 2008 12:53
by Christian B
Mener at Tore E eller Jørn nevnte at Britiske styrker dokumenterte det som Tyske styrker etterlot i Norge etter krigen, og da kan også Britiske museums arkiver også sitte med slike lister, så om jeg ikke har misforstått, så kan en muligens finne noe der..

Posted: 16 May 2008 14:39
by Arquebus
Gronsvik wrote:De tysk-norske overtakelsespapirene skal være ganske detaljerte lister over hva som fantes på fortene i mai 1945.
Inge S
Vi har vært borti to forskjellige typer fortegnelser fra etter krigen. Den ene er rapporteringen som MILORG sendte til norske militære myndigheter. Disse listene er basert på den forstand den enkelte milorgjeger hadde på det relativt avanserte materiellet som var i batteriene. Det var også en norsk gjennomgang over alle(?) kystbatteriene i 1946. Den siste vurderte skjebnen til det enkelte batteri etter taktisk plassering og materiell vurdering. kanonmateriellet ble enten beholdt i etterkrigsoppsettet, demontert/flyttet eller skrapet på stedet. Utstyr/ammunisjon ble samlet inn eller dumpet. Brakker i batterier som ikke skulle benyttes videre ble demontert og flyttet nordover eller solgt.

Skulle ikke forundre meg om det som skjedde med batteriene i de første årene etter krigen er en historie i seg selv!

Posted: 16 May 2008 15:13
by Tarjei
Arquebus wrote:Skulle ikke forundre meg om det som skjedde med batteriene i de første årene etter krigen er en historie i seg selv!
Kapteinen: "Hva er dette, en slags moderne kaffekoker?"
Løyntnanten: "Det kalles visst en M19, kaptein, en slags automatisk bombekaster"
Kapteinen: "Automatisk, du liksom. Moderne fandenskap. Nei, takke meg til gode gamle manuelle våpen. Kast den på sjøen!"

PDT_Armataz_01_09 PDT_Armataz_01_09

Sorry, klarte ikke dy meg...

Posted: 16 May 2008 20:01
by Christian B
Tarjei wrote:
Arquebus wrote:Skulle ikke forundre meg om det som skjedde med batteriene i de første årene etter krigen er en historie i seg selv!
Kapteinen: "Hva er dette, en slags moderne kaffekoker?"
Løyntnanten: "Det kalles visst en M19, kaptein, en slags automatisk bombekaster"
Kapteinen: "Automatisk, du liksom. Moderne fandenskap. Nei, takke meg til gode gamle manuelle våpen. Kast den på sjøen!"

PDT_Armataz_01_09 PDT_Armataz_01_09

Sorry, klarte ikke dy meg...
Tror ikke du er så forbanna langt unna sannheten hehe :)

Ola Norrmann var ikke så veldig avansert på den tiden, selv om vi har avansert teknisk forsvarsmessig (IKKE politisk), siden den tid :)

Og desverre så følger det "spøkelse" du fremstiller oss ennå PDT_Armataz_01_10