View unanswered posts | View active topics It is currently 23 Sep 2020 6:34Reply to topic  [ 3 posts ] 
 Filmklipp fra Hysnes/Brettingen 
Author Message

Joined: 09 Nov 2007 23:12
Posts: 715
Location: Bjugn
Det dukker opp mye rart på youtube, sjekk ut denne japanske filmsnutten fra 1944.
http://www.youtube.com/watch?v=zuPnGHXozCg
Fra 2:47 til 2:51 kan være torpedobatteriet Hysnes tå, mens snutten fra 2:51 til 2:59 viser en 15 cm Armstrong på Hysnes eller Brettingen. Tror mest på Brettingen, men da må filmen være laget 1941 eller 1942.

_________________
JEF


14 Mar 2014 18:00
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6208
Location: Bergen
Interessant. Tydelig at tyskerne ikke ønsket å kompromittere lokaliseringen av torpedobatteriene, da alle filmsnuttene (som jeg har sett) i praksis ikke viser noe av omgivelsene...

J E F wrote:
Fra 2:47 til 2:51 kan være torpedobatteriet Hysnes tå
Vet ikke hvor relevant det er, men på filmen er rørene kamuflasjemalt. Hvis det er ett av de to "Trondheimsfjord-rørsatsene", er det ikke samme som er avbildet med kamo på prammen (annet mønster). Bildet av "NB2" viser rør uten kamuflasjemaling, men det kan jo selvsagt ha blitt påført senere.

Andre bilder viser rørsatsene på hhv Hysneståa og Hambaara uten kamuflasjemaling. Gitt at filmen må være tatt etter montering på land, må vel den aktuelle torpedokanonen sannsynligvis ha vært gråmalt før montering på pram, deretter påført kamuflasjemaling, for så å blitt gråmalt igjen en stund etter fast montering på land.

Vet man om trebygningen på Hambaara ble oppført umiddelbart ved etablering (om den kom noe senere, kan jo også dette batteriet være en aktuell kandidat).


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
Informasjon som ikke deles, går tapt!


16 Mar 2014 18:27
Profile

Joined: 09 Nov 2007 23:12
Posts: 715
Location: Bjugn
Skyggene på snutten av torpedokanonen indikerer Hysnes, neppe Hambåra.
Materiellet ble malt flere ganger under krigen, og jeg ville tro at det i alle fall var kamuflasjemalt i perioden april - august 1940 mens rørene var på lektere. Etter at de ble tatt på land og Hambåra dikk skyr og Hysnes fikk ramme med kamuflasjenett ville man ikke bry seg om å vedlikeholde kamuflasjemalingen ved neste vedlikeholdsmaling. Materiellet stod delvis svært værutsatt til, så løpende vedlikehold/maling var nødvendig. Tror ikke det ble skur på Hysnes slik jeg husker det fra Hambåra, men gitt vindstyrken på Hysnes tå under uvær tror jeg ikke at dette var realistisk å få til. TRor også at det var en medvirkende årsak til at batteriet i 1945 ble flyttet til den nye bunkeren på Sørviknes. Tyske bilder av batteriet på Hysnes tå indikerer dette.

(Bildet med to kamulasjemalte rør - nederste bilde - er for øvrig den tredje og siste lekteren, noe som indikerer at tyskerne kamuflasjemalte kanonene før de ble slept ut til innsatsområdet)

NB 2 er en sivil betegnelse der NB står for Norsk Bjergningskompani AS. Tyskerne rekvirerte de tre torpedobærende lekterne fra avdelingskontoret i Trondheim i april 1940.Nevner dette fordi det er lett å tro at det er en militær betegnenelse. NB (for Norwegen/Bergen) ble kjenningskoden for fartøyer i Hafenschutzflotille Bergen. (ND i Trondheim). Derfor er det lett å misforstå.

Dette ble kanskje litt rotete :rodme:

_________________
JEF


16 Mar 2014 20:29
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF