Prosjekt 206 (Rs 61a)

AT/PAK/MG-Bunkere og FLAK installasjoner samt all uststyr som har med radio, optisk, elektrisk m.m

Moderators: Stutzpunkt, KOS

User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Hallo!
Den store tråden for Rs61a, også kjent som Bauform 206.

Ifølge standardtegningen er det en "vinge" over døra som i stor grad er utelatt fra de faktisk bygde bunkerne her i landet.......
En mulig årsak er at i de fleste tilfeller ligger de så dypt i terrenget at de ikke trengte å dekkes med nett...

Første eksempel er (vel og merke Rs58, men samme "vinge"
Image

Neste er rett type, men her er krokene oppå "vingen"
Image

Et tredje alternativ er å droppe hele forhøyningen og la taket gå i ett ut til døra.....

Ett av få originale bilder jeg har sett: Fra boka "Tobrouks typologie"
Image

Erik E
Last edited by Erik E on 07 Jan 2007 2:25, edited 1 time in total.
User avatar
Erling
Posts: 537
Joined: 02 Jun 2006 13:43
Location: Fyllingsdalen

Kjempefint at du har bilder. Det gjør det så mye enklere når det er de små detaljene som jeg helst vil ha rett opp. (siden de går igjen i andre bunkere også) Ellers må jeg si at det hadde vært kjempekjekt om vi kunne få tak i kopier av orginal tegningene som tyskerene hadde. Leste at de hadde en standard mappe med alle bunkerstypene. De tegningene jeg har sett er det gjerne bare en plan tegning og et snitt. Og hvor gjerne det var behov for flere snitt. Men, vi for støtte oss til alle de fine bildene.

Ha en fin helg.
Erling
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Hallo!

Bilder er ihverfall noe jeg har nok av etterhvert!
Det er liten tvil om at detalj tegninger av bunkere må ha eksistert i tusentall, men ser ut til å ha forsvunnet som dugg for solen!
Har aldri kommet over papirer som går særlig i detalj på utsparinger, trapper, innfesting av dører osv, men vi vet jo at det har eksistert.....

Tror nesten vi må ta utgangspunkt i det vi har av tegninger og bilder og jobbe utifra det. Har jo et kontaktnett når det kniper, men vil ikke utnytte andre for mye oppi dette.... Vi har jo også muligheten selv å dra ut i skauen og se selv :-)

Erik E
Last edited by Erik E on 07 Jan 2007 2:27, edited 1 time in total.
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Granatene lades bakfra på denne!
I sin opprinnelig tiltenkte rolle i Maginot befestningene skulle disse monteres inni pansekupler og bunkere, slik at bare løpet stakk ut.
Denne patenten kopierte aldri tyskerne, men satte dem heller i åpne stillinger.
I 1942 forespurte AOK Norwegen bombekastere til bruk i kystfortene, da man spesielt i Norge sto ovenfor et terreng med mange gjemmesteder som ikke var dekket av MG.... Løsningen ble å hente ut hundrevis av disse franske bombekasterne, men sansynligvis pga det ikke fantes kupler eller innsatser ble de montert i åpne stillinger, eller Rs61a (Senere kjent som Bauform 206)

Den typiske tyske forsvarstaktikken etter første verdenskrig var at bombekastere skulle "skremme opp" folk fra gjemmestedene, og deretter nedkjempes med MG. (Derfor finner du som oftest R633 og R634 i sammenheng. Dette er en kobinasjon "nedarvet" fra Ostwall & Westwall sine "B-werke" bygget i 1937-38 )
Det var i mindre støttepunkt observasjoner fra MG stillingene som styrte bombekaster ilden. Jeg vil derfor tro at de tre du ser på bildet er Skytter, lader/ammunisjonsmann og sambandsmann! Sambandsmann vil gi retninger til skytter?
I større støttepunkt og forsvarslinjer kunne det i tillegg være egne artilleriobservatører som kunne kalle inn både bombekaster ild, artilleri og flystøtte...

I slike faste støttepunkt var det meste av artilleri og bombekastere tildelt ferdig innstilte sektorer for sperreild, slik at man ungikk leddet med utregning av skytedata. Det var så egne rutiner for skyting, hvor man la til eller tok av X-antall grader for hvert skudd..
Typiske steder med tildelte sektorer er strender, høyder i terrenget, kaianlegg, bygninger osv. Flere steder er disse sektorene fremdeles synlige i bunkerne, da de som regel var merket eller malt rett på veggene inni!

Mvh
Erik E
Last edited by Erik E on 07 Jan 2007 2:30, edited 1 time in total.
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Ja, jeg skulle selvfølgelig tenkt på at denne bombekasteren er stasjoner og har så langt det er mulig faste skuddbaner.

Men hvis denne typen først kom i 42 så var det vel store problemer med øvelseskyte? man må jo skyte iallefall 3 -5 skudd før man er sikker på at man treffer målet.. og da er det vel kjedelig hvis de første skuddene treffer andre innstalasjoner i innskytinga?

eller kanskje de øvet med dummies slik at den ikke detonerte? granaten hadde vel ikke den største radiusen? 500m?

H
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Heh... Den problematikken har jeg ikke tenkt på før :)

Vet at det fantes røykgranater til disse, men har aldri hørt om øvelsesgranater, selv om det er høyst sannsynlig......
Maks rekkevidde på denne var faktisk 1075 meter.... 200 meter lenger enn den tyske 5cm bombekasteren!

Erik
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Hvis det var et større tysk anlegg trur jeg neppe bombekasteren fikk lov til å skyte seg inn på mål, men det er mulig at bk (bombekaster) først ble skutt inn på øvelseområde og deretter fastmontert i sin bunker. Da trenger man bare å kontrollere skuddene mot et par mål.. muligens tre, men de trenger ikke å være så langt unna hverandre. Deretter kan man regne seg fram til alle de plassene som bombekasteren skal dette.. alternativt skytte med dummies.. har ikke hørt om det, men det må da være den beste måten å finne ut at man treffer der de skal. Utgangshastigheten er heller ikke så stor at man ikke kan følge den med øyet.

Røykgranater var heller ikke en dum idee.

H
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Når du sier det var det en ulykke på et av Flakbatteriene i Bergen....Tror det var Blåmann. Ihvertfall fyrte man av en granat som detonerte i nabostillingen!
Nyere 10,5cm SKC/32 var utstyrt med sperreklosser som hindret nettop dette.... Det var rett og slett ikke mulig å peke løpet mot egne stillinger der man brukte paddeskjold.
Kanskje hadde man noe liknende på bombekasterne?
Eller i det minste en advarsel/farge på gradeskivene?

Uansett hva man spør seg om med kystfort, er det klar for nye master oppgaver :?

Erik E
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Uansett hva man spør seg om med kystfort, er det klar for nye master oppgaver
ja, det er egentlig ingen faste situasjoner på slike festninger, men det er alltid spennende å se på terrenget og hvor bunkere er plassert.

trur man kunne skrive ganske mye om 206.. og det er vel bra? men vi må passe på at det ikke blir for mye teknisk, men mener at man må ta med hvordan man opererer bk.

H
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Slenger inn litt bakgrunnsinfo om bombekasteren her....
Vanlig sak i Norge i 44-45, men i dag er den lite kjent!

Fransk navn: Mortier de 50mm Mle1937
Tyskk navn : 5cm Festungsgranatwerfer 210( f )

Som tidligere nevnt kunne bombekasteren monteres i bunker eller panserkuppel. I motsetning til tyskerne hadde franskmennene en serie på 4 "universal kupler" som kunne utrustes med forskjellige våpen, optikk osv. Kuppelen som huset bombekasteren var "Cloche guetteur, fusil-mitrailleur Mle1929" oftest forkortet til Cloche GFM. GFM kuppelen kunne utrustes enten med FM24/29 MG, Kikkert eller denne 50mm bombekasteren. Bestykningen inni var montert på "hurtiglås" slik at det kunne flyttets rundt mellom de fire skyteskårene i kuppelen. Ett minus med kuppelen var at man kunne maks ha 20 graders elevasjon, noe som må ha hemmet bruken av denne i forhold til bunkerinnfestingen hvor man kunne elevere 45 grader.

Her følger bilde av en GFM kuppel (som er sprengt ut av en bunker)
Image

Innfesting i GFM:
Image

Tyskerne adopterte som tidligere nevnt aldri denne innfestingsmetoden, men monterte den i åpne stillinger eller i Ringstände. Sokkelen ble utviklet av tyskerne spesielt for nettop dette våpenet. Pga sin tiltenkte innfesting hadde denne bombekasteren et særegent og utradisjonelt utseende. Den ble ladet bakfra med bolt og sluttstykke nesten som en rifle, og hadde vanlig pistolgrep for avfyring.

Det man typisk ser i dag er en Ringstand med sekskantet søyle i midten. I noen tilfeller står sokkelen igjen, slik som her:
Image

Til slutt, eneste originale bombekaster jeg noensinne har sett!
Image

Erik E
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Kanhende en liten avsporing, men fins det kupler som kan rotere? skjønner at en kuppel som roterer ikke ville tåle beskytning, men jeg stusser over mg-kupler som ikke kan beskyte hele områder rundt seg.

Erik H
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Tyskerne produserte svært lite kuppler etter krigsutbruddet, før det hadde man kun artillerikupler som kunne roteres.....
Franskmennene hadde mange roterende kupler, men dette krevde mye mer plass, engineering, deler osv. Med tyskernes fart i utbygningen av festningsverk fra 1935 og utover var man nødt til å velge enkleste utvei.

Kupler som kun kan beskyte en spesiell retning ser jeg for meg som en typisk detalj i en forsvarslinje hvor det er meningen at fienden ikke skal kunne komme bak. Eksempelvis ser man disse kuplene som perler på snor langs elven Saar, hvor man ville hindre fienden å krysse.
Når disse kuplene plutselig havnet ensomme i et støttepunkt på kysten av Norge har du liksom tatt den ut av sammenhengen.
Uansett er jo en kuppel med bestemt retning bedre enn ingen kuppel, så det gjaldt nok bare å passe godt på flankene!
Når det er sagt så er jo slike kupler ekstremt sjeldne i Norge!

Erik E
User avatar
Sindre
Posts: 602
Joined: 21 Feb 2007 16:23
Location: Bergen

Det første bildet viser en MG- stilling, ikke sant? Med jernskinnen rundt åpningen, hvor halve åpningen var dekket av treverk, med støtte for en MG, med to skjold vinklet litt opp og til sidene?
Sindre
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Det første bildet viser en MG- stilling, ikke sant? Med jernskinnen rundt åpningen, hvor halve åpningen var dekket av treverk, med støtte for en MG, med to skjold vinklet litt opp og til sidene?
Stemmer....
Det var kanskje litt dumt at tråden startet med noe helt annet enn det den handler om, men det var helst for å vise en detalj rundt inngangspartiet vi engang diskuterte, men så ballet det på seg! :-)

Erik
User avatar
Sindre
Posts: 602
Joined: 21 Feb 2007 16:23
Location: Bergen

Erik E wrote: Stemmer....
Det var kanskje litt dumt at tråden startet med noe helt annet enn det den handler om, men det var helst for å vise en detalj rundt inngangspartiet vi engang diskuterte, men så ballet det på seg! :-)

Erik
Sånt skjer. En annen ting: enkelte bunkere har jeg lagt merke til, har påmalt nummere over døren, så som FG 409, R 402, FG 408 etc - alle disse er av typen nevnt over (altså bombekasterstillinger) eller MG-stillinger. Hva er dette for noe? Er det bare lokal inndeling av bunkerne?
Sindre
Post Reply

Return to “Mindre våpen og utstyr”