Kanonene på Skrolsvik - Hvor kom de fra?

Alle spørsmål om kystfort kanoner og andre våpen legges her. Når nok interesse rundt ett våpen er nådd vil den legges under på kanoner/våpen

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
RasmusTerne

Hei.
Har lurt litt på hvor de 4 stk- SKC/28 som tyskerne monterte på Skrolsvik i -43 kom fra? Kom de fra hangarskip/slagskip (sek.skyts) eventuelt flyttet fra et annet batteri, eller var de "fabrikknye"? Skytset på Grøtavær (dobbellavett fra Karlsøy) hadde fortløpende nummer,(1084,1085,1086,1087), men de på Skrolsvik har nr.1284, 1302, 1303, 1304, plassert i enkellavett i åpne betongstillinger.
Noen som har en ledetråd?
Hilsen Sigfred R.
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Hallo

Flere tyske slagskip hadde 15cm SKC/28 som sekundærskyts men da i dobbellavett.
Det nærmeste man kommer de landmonterte lavettene er kanskje Scharnhorst sine kanoner i MPL.C/35, men de man ser i Norge er en modell som ble noe forenklet til bruk i kystartilleriet. (Kst.MPL.C/36)
Kanonene er produsert hos Skoda i Tjekkia og er bxb merket, noe som skulle tilsi at både løp og lavetter er produsert etter februar 1941....
Med montering på Skrolsvik i 1943 vil jeg derfor våge å påstå at de var fabrikknye.

Erik
RasmusTerne

Hei.
Takk for inspill.I en tysk oversikt fra -45 står skytset oppført som:4-15 cm SK C 28(d). Fikk alt skyts produsert i okkuperte land også betegnelsen (d), dersom det var en tysk konstruksjon?
Hilsen Sigfred R.
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Hallo

Aner ikke hva den (d)`en skulle bety her, men normalt ble den jo brukt på dansk krigsbytte, noe som ikke rimer her i det heletatt!?
Kanskje et halvhjertet forsøk på (Deutch) :-)

Erik
J E F
Posts: 723
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

Kanonene på Skrolsvik, Lyngen (senere Rauøy), Stranden (senere Nes) og Brettingen kom fabrikknye fra Skoda-Werke i Pilsen, der de var produsert på lisens fra Rheinmetall. Disse kanonene var betegnet som tyske, og var dermed ikke Fremdengerät.
I enkelte sammenhenger (spesielt i marinesammenheng) ser man imidlertid bokstaven (d) brukt på tysk materiell og (dä) på dansk materiell - eks: 2 cm Flak (dä) - for 20 mm Madsen.
En lett måte å skille kystartillerikanoner fra marinekanoner, er at tyske kystartillerikanoner i prinsipp har meteroppsats (avstandsbue med standhøyderegulering) mens marineskyts har avstandstrommel.
15 cm SKC/28 i kystaffutasje har bare en kikkertåpning på venstre side av løpet. Marineaffutasjene har to kikkertåpninger. Affutasje MPLC/28 er også åpen bakover, mens de senere affutasjene har lukket skjold som på kystaffutasjen.
Den store forskjellen på marineaffutasje kontra kystartilleriaffutasje er altså siktemidlene.
JEF
RasmusTerne

Hei.
Der satt den :)
Ser ellers at den som har ført de listene jeg har i meget liten grad har brukt landsbokstav på skytset, bare en og annen (f), og denne enslige (d) på Skrolsvik.( Omfatter MKBer fra Sandnessjøen og nordover)
Hilsen Sigfred R.
RasmusTerne

Hei.
Følgende bilder skulle vel anskueliggjøre JEF sin opplysning om KA-affutasje :)
Hilsen Sigfred R.
Attachments
Høyre side.
Høyre side.
Innside III .jpg (115.61 KiB) Viewed 222 times
Venstre side.
Venstre side.
Innside 2 .jpg (103.36 KiB) Viewed 222 times
Post Reply

Return to “KYSTFORT - KANONER OG ANDRE VÅPEN”