Kystfort
http://www.kystfort.com/forum/

Kystfort i Harstad/Vågsfjordområdet
http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=242
Page 1 of 4

Author:  RasmusTerne [ 22 Mar 2007 23:07 ]
Post subject:  Kystfort i Harstad/Vågsfjordområdet

Et område som jeg har tenkt å skrive litt om er de tyske kystfestningene i Harstad/Vågsfjord-området.Den tyske hær og marine anla et forholdsvis stort antall befestninger i innløpene fra Andfjorden mot Vågsfjordbasenget,Harstad,og innløpene mot innlandet.
Kommerman inn Andfjorden og styrer mot Toppsundet finner man først Elgsnes(Hinnøya) og Grøtavær(Grytøy).Lenger inn i sundet lå Stornes,før man kom til selve rosinen i pølsa,Trondenes med "Adolf" kanonene,4 stk.40,6 cm.
På sørsiden av Harstad lå Stangnes med 3 stk.10,5cm.
I innløpet mellom Grytøy/Bjarkøy og Senja lå Bjarkøy,4 stk 15,5cm,og Skrolsvik(Senja),4 stk.15 cm.
Ved innløpet til Astafjordene lå Rollnes med 4 stk 15,5 cm, pluss 3stk 21 cm mørsere,og Engenes,6 stk 15 cm.(kilde www.atlanticwall.se)
Etter krigen ble fortene Trondenes,Stangnes,Grøtavær og Skrolsvik overtatt av Kystartilleriet,mens de andre i større eller mindre grad er revet eller forfalt på andre måter
Da jeg bor i området har jeg planlagt et lite sommerprosjekt med å prøve å få besøkt disse fortene og komme med en liten rapport om tingenes tilstand,ev.med bilder.
Så har jeg et spørsmål til forumet.Er det noen som vet om "Adolf"kanonene har blitt avfyrt etter 1945?Da jeg vokste opp ved Toppsundet (f.1944) mener jeg å huske dette,men det er mulig at det er noe jeg er blitt fortalt.
Noen som vet?

Med hilsen RasmusTerne.

Author:  Erling [ 22 Mar 2007 23:34 ]
Post subject: 

Hei.

Har et avisutklipp hvor Orlogskaptein Magnar Thorvaldsen (tidligere batterisjef på Trondenes) forteller at han var med og prøveskutt kanoen første gang 1950 og siste gang -57/58. Kanoen traff sitt mål på opptil 36.000 meter.

Lykke til med arbeidet. :)
Erling

Author:  Erik E [ 23 Mar 2007 18:27 ]
Post subject: 

Quote:
Da jeg bor i området har jeg planlagt et lite sommerprosjekt med å prøve å få besøkt disse fortene og komme med en liten rapport om tingenes tilstand,ev.med bilder.


Høres interessant ut!
Var en tur på Trondenes i 96, men har aldri vært på andre fort i distriktet.
Utenom selve kystfortet Trondenes er det også mer eller mindre en forsvarslinje mellom fortet og Harstad.... Verdt å sjekke ut!

Erik

Author:  Erik H [ 24 Mar 2007 0:26 ]
Post subject: 

Hei og velkommen til forumet.

Spørsmål: Er sommer-prosjektet ditt rundt uke 32? Jeg skal selv en tur i området og jeg håper det er mye å se selv om jeg neppe rekker rundt alle fortene på de 3-4 dagene jeg skal være der. Trondos skal jeg iallefall ha med meg!

Erik H

ps. linken til atlanticwall.se virker ikke

Author:  RasmusTerne [ 24 Mar 2007 19:32 ]
Post subject: 

Takk for responsen!
Da jeg bor midt i området hadde jeg tenkt å ta mitt lille prosjekt som helgeturer.Starten blir vel når snøen er borte,og jeg har lært å bruke digitalkamera!Uke 32 håper jeg å få besøkt Engeløya og "Batterie Dietel",etter fisketur på Helgeland.Hadde en fin tur til Grønsvik fort i fjor.http://www.atlantikwall-research-norway.de/

PS.Prøv denne linken.
Hilsen Rasmus Terne

Author:  RasmusTerne [ 13 Apr 2007 14:48 ]
Post subject: 

Kom over en liten historie om "Batterie Trondenes",kilde "Årbok for Senja 1986 v/Helge Stangnes.
Høsten -43 kom tyske soldater til Stangodden på Sør-Senja og "strippet"
lyng og torv fra 3 bratte fjellknauser,ca 500 m fra sjøen.Hensikten med dette ble åpenbart sommeren -44,da "Batterie Trondenes" 40,8 cm,var klart til prøveskyting.Hver salve tok med ca 4 kg stål fra løpene,så granatene var laget i nummererte serier,og måtte brukes i riktig rekkefølge.
I følge vitner var presisjonen under skytingen så som så.De fleste salvene gikk i sjøenmens et fåtall traff land,uten at "blinkene"ble truffet.
Men de som traff land rotet skikkelig opp i terrenget,med store kratere som ennu var godt synlige i 1986.Splinter på opptil 50 kg var spredt rundt omkring over et stort område.
det ble også skutt fra de mindre(15,5 cm) batteriene på Rollnes og Engenes,(se skisse).3 eller 4 slike øvelser ble gjennomført.

Hilsen RasmusTerne.

Author:  RasmusTerne [ 26 Apr 2007 21:16 ]
Post subject: 

Har vært på en liten vårtur på HKB 3/983 Rolla.Fortområdet ligger i spredt bebyggelse og omfatter hele nordspissen av Rolløya.To bygder var innenfor fortets grenser,og befolkningen måtte ha spesialpass for å passere ut og inn.Naturen har begynt å ta tilbake området,men anleggene er etter forholdene ganske inntakte.Var ved en av de to kommandobunkerne.Skal prøve å finne ut om den tilhører HKB 3/983 eller MKB 5/711,som i -42 og 43 var satt opp her.(Se annen tråd).Her er ikke foretatt noen "restaurering"eller merking i ettertid,det fremstår omtrent som det var etter at instrumenter,utstyr og skyts var fjernet etter krigen.Et lyskaster-understell(?) stod og rustet stille for seg selv i et kratt,og i tavlerommet var det bare å sette ny innmat i sikringsskapet.Kabelopplegget var inntakt.
Tok noen bilder,men har problemer med opplastingen.
Innspill og kommentarer er velkomne. :D

Author:  RasmusTerne [ 29 Apr 2007 20:36 ]
Post subject: 

Flere bilder,forhåpentligvis!

Sigfred R.

Author:  RasmusTerne [ 05 May 2007 19:49 ]
Post subject: 

Mener å ha funnet stillingene for de tre 21 cm K39/40 for Trondenes II,MKB 7/511.Her var det bare utsprengt i berget,ingen murrester var å finne.På Norge i bilder,N 7659348-Ø 821663 kan man se stillingene til venstre for veien.På høyre side ser jeg faktisk noe som jeg ikke så da jeg var på stedet,er det konturene av en bunker?I tilfelle rager den ikke mye over terrenget.Kommentarer?
Sigfred R.

Author:  Erik E [ 06 May 2007 19:41 ]
Post subject: 

Hallo!

Har du bilder av stillingene/hullene?

Erik

Author:  RasmusTerne [ 07 May 2007 18:54 ]
Post subject: 

Hei igjen.
Har tatt bilder,men har fremdeles ikke fått mitt bestilte digitalkamera,så jeg må få fremkalt bildene først.Når det gjelder den bunkeren som jeg mente å se fra luften må det være et "optisk bedrag".Kan ikke finne noe på bakken.
Litt "off topic"Undertegnede er nå kontaktperson for FMUV for å registrere krigsminner i kommunen.Får dermed lettere tilgang til databaser etc.Det finnes også kart og dokumenter innad i kommunen og hos privatpersoner som kan være intressante.Dersom det er av interesse håper jeg å kunne få dele mine "oppdagelser" med forumet.
Hilsen
Sigfred R. :)

Author:  RasmusTerne [ 13 May 2007 22:03 ]
Post subject: 

Legger ut noen flere bilder.Hele området er mye tilvokst,og mye vises bare som høyder og fordypninger.Har satt navn på bildene,kommentarer mottas. :)
Sigfred R.

Author:  RasmusTerne [ 22 May 2007 22:44 ]
Post subject: 

Hei!
Bilder fra HKB 3/983.De forige bildene er vist tørket bort,prøver på nytt.
Kommenter gjerne! :) I fjellanlegget skal være sykestue,amm.lager m.m.
Skal prøve å få tatt meg inn,anlegget har vert brukt som potetlager!
Sigfred R.

Author:  RasmusTerne [ 24 May 2007 21:44 ]
Post subject: 

Flere bilder fra HKB 3/983 Rollnes.Her er det mere arkeologi enn bunkerjakt :D
Sigfred R.

Author:  Erik H [ 24 May 2007 22:46 ]
Post subject: 

Hei. Dette er flott bilder! og jeg likte spesielt den "Korrekt antrukket bunkerjeger". Det man mangler nå er en kystfort logo PDT_Armataz_01_14

si ifra når du kommer inn.. ta noen notater!

Erik h

Page 1 of 4 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/