Page 1 of 3

Ubåtkrig & ukjent fort ved Narvik

Posted: 24 Aug 2008 21:20
by RasmusTerne
Hei.
Intressant bok: "Ubåtkrig-Tyske ubåtmannskaper i Norske farvann 1940-1945". Omhandler bl.annet flere av de installasjonene som er diskutert på Forumet. Forfatter er Svein Aage Knudsen ,Danor forlag.
Sigfred R.


9/10-08
Endret overskrift pga. nytt emne

Posted: 25 Aug 2008 17:46
by DanBodø
Hørtes bra ut de nder, hvilket forlag er det som gir den ut..?

Mvh
Dan

Posted: 25 Aug 2008 18:29
by Paul S.
Ligger ved en link som gir litt mer informasjon.
Paul S.
http://www.ubaatkrig.no/web/omtale.html

Kanonene på Navarone?

Posted: 27 Sep 2008 21:38
by RasmusTerne
Hei.
I en ellers meget lesverdig bok kom jeg over en passasje i omtalen av "Ubootstutzpunkt Narvik". Sitat:" Mot Ofotfjorden fantes det bl.a. et kystbatteri med 3 stk 28 cm. kanoner i tuneller sprengt inn i fjellet.Bare munningene var synlige fra sjøen". Sitat slutt.
Her må det ha skjedd en forveksling, eller har vi med et hittil uoppdaget kystfort å gjøre? PDT_Armataz_01_15 Det nærmeste fjellanlegg er vel torpedobatteriene Porsøy og Korshamn. Det tyngste batteriet mot Ofotfjorden er Evenestangen, med 3x 18 cm i åpne stillinger.Ellers finner man Nes, (Lødingen), med 4x 30,5 cm Bofors L/30, men dette er mot Vestfjorden.
Fra et "Kystfort-ståsted" hadde kanskje en presisjon gjort seg? PDT_Armataz_01_18
Hilsen Sigfred R.

Re: Kanonene på Navarone?

Posted: 28 Sep 2008 0:42
by Natter
RasmusTerne wrote:Det nærmeste fjellanlegg er vel torpedobatteriene Porsøy og Korshamn.
Det var vel ingen fjellanlegg der under krigen?
RasmusTerne wrote:Det tyngste batteriet mot Ofotfjorden er Evenestangen, med 3x 18 cm i åpne stillinger.
Hmm... Hva med HKB 32/973 Tjelneset på andre siden av fjorden (3x21cm)?

Litt lenger inn i fjorden (forbi Ballangen) har du også HKB 35/973 Saltvikneset, men dette var vel lettere bestykket, og med åpne stillinger (4x10,5cm - tilsv. som HKB 37/973 Ramnes)?

Finnes det i det hele tatt noen fort langs kysten som passer den beskrivelsen fra boken (får litt assosiasjoner til "Kanonene på Navarone" og konseptet for de nye kystfortene med "mobile"/flyttbare kanoner i fjellanlegg som man jobbet med på slutten av 80-tallet i KA)?

Det som måtte ligne mest, er vel MKB 2/516 Tjeldöy (selv om antall og kaliber ikke stemmer).

Posted: 29 Sep 2008 10:43
by Paul S.
Her må det ha skjedd en forveksling, eller har vi med et hittil uoppdaget kystfort å gjøre?
Fotnoten(249) sier at kilden til dette er britiske etteretningsrapporter.
De er jo ikke alltid helt "oppdatert"
Paul S.

Posted: 29 Sep 2008 15:01
by StigG
Hørte en historie da jeg var i kystartileriet. En av mine medsoldater hadde en far som var med på opprydding etter ett 28 cm batteri som befant seg i Narvik/Gratangen området. Kanonene stod i fjellet og i området forran kanonene var det mange benrester etter krigsfanger.

Posted: 29 Sep 2008 16:04
by RasmusTerne
Hei.
Mener å være rimelig oppdatert på krigshandlingene i dette området, både ved selvsyn i terrenget og ved tilgjengelig dokumentasjon. Har ikke vert borte i den historien som Stig G. nevner, men man vet jo aldri...
Det jeg har funnet ut er at MKB 6/530 Nærbø i 1944 fikk et jernbanebatteri(railway-guns), 4 x24 cm KM93/96 "This battery was moved from Narvik in 1944, and was used instead of a 28 cm army railway unit, which was deployed to Fredrikstad" Sitat: "German costal defences in Norway". Kan det være en sammenheng her?
Ellers var jo fjordene rundt Narvik ; Bogen, Skjomen og Rombaken,
"spekket" med 88`ere og lettere LV, grunnet at disse stedene var ankringsplass for verksteds-skip og andre støttefunksjoner, pluss verksted og dokk i Bogen. Her var også Tirpitz, Printz Eugen og andre store overflatefartøyer innom.
Hilsen Sigfred R.

Posted: 29 Sep 2008 16:25
by StigG
Som sagt var det bare noe som ble fortalt meg. Har liten tro på at det er sant. Isåfall burde det være kjent av andre, iaffal på dette forumet.
Det var satt opp 2-4 stk 28 cm ved Andsvannet, mellom Sørreisa og Andselv, men det blir jo ett stykke fra Narvik. PDT_Armataz_01_05

Posted: 29 Sep 2008 19:13
by werner wernersen
Det var satt opp 2-4 stk 28 cm ved Andsvannet, mellom Sørreisa og Andselv, men det blir jo ett stykke fra Narvik.
Kan du spesifisere disse litt nærmere, vet du batteri betegnelse og type det er?

Werner

Posted: 29 Sep 2008 21:01
by StigG
Jeg vet dessvere fint lite om disse kanonstillingene.
Leste om dem i ett interviu med en lokal grenselos/sabotør i forbindelse med 50 års jubileet for frigjøringen. Kanonene stod på nabogården og han hadde en hylse hjemme som var fra disse og den var 28 cm.
Har spurt litt i området og fått delvis bekreftet att kanonene har vert der. Standplassene er borte nå p.g.a jordbruk, men på Storhaugen, en ås mellom kanonene og havet, skal komandobunkere fremdeles være.

Posted: 29 Sep 2008 21:40
by RasmusTerne
Hei.
Synes det var et voldsomt kaliber for et batteri i "skauen", selv om Bardufoss var viktig. Vet ikke riktig hva et slikt batteri skulle beskyte, det var jo Hærkyst- batterier langs hele Finnsnesrenna.Ville tro at luftvern var mere aktuelt i dette området. Kan ikke finne henvisning til et slikt batteri i tilgjengelige kilder, det eneste er at tyskerne benyttet Andsvatnet som landingsplass for sjøfly med trafikk til Bardufoss.
Hilsen Sigfred R.

Posted: 29 Sep 2008 21:50
by werner wernersen
Hei

Jeg synes også det var et rimelig grovt kaliber, å dra rundt på, vi snakker vel om kanoner i den øvre skalaen, og kan ikke huske å ha sett at dette er noe en sleper rundt på i hvertfall.

Werner

Posted: 29 Sep 2008 21:51
by StigG
Jeg synes også det høres voldsomt ut, og har ikke funnet noe mere dokumentasjon på dette. Skal prøve å finne tilbake til interjuet å se om det står noen flere detaljer. PDT_Armataz_01_03

Posted: 29 Sep 2008 22:38
by J E F
StigG wrote:Jeg vet dessvere fint lite om disse kanonstillingene.
Leste om dem i ett interviu med en lokal grenselos/sabotør i forbindelse med 50 års jubileet for frigjøringen. Kanonene stod på nabogården og han hadde en hylse hjemme som var fra disse og den var 28 cm.
Har spurt litt i området og fått delvis bekreftet att kanonene har vert der. Standplassene er borte nå p.g.a jordbruk, men på Storhaugen, en ås mellom kanonene og havet, skal komandobunkere fremdeles være.
Da begynner det å rime.
Dette var Skoda-produserte haubitser som var i bruk som stasjonært dekningsartilleri. Haubitsene var 22 cm kaliber og av henholdsvis polsk og jugoslavisk opprinnelse. Det stod et slikt batteri i Nordreisa i flere år, før man trakk sammen dette som områdeforsvar rundt Andsvann og Bjørnefjell. Materiellet ble overtatt av Hæren etter krigen, og etter hvert kassert. Det finnes ganske mange hylser til disse haubitsene rundt omkring.