Page 1 of 6

MKB 4./516 Dietl

Posted: 31 Jul 2007 21:06
by Thomas L
Batteri Dietl besto av 3 stk 40,6 cm SKC/34 kanoner.
Kanonene hadde et løp på 22,5 meter, 158 tonn og hadde en rekkevidde på 56000 meter.

Planleggingen av festninen startet i 1941, byggingen startet i 1942.
3000 mann pluss rundt 2000 russiske fanger var med i byggingen.
500-600 av disse fangene måtte bøte med livet her.
Batteriet var operativt august 1943.

Kanonene ble en tid etter krigen demontert og solgt som skrapjern.

Denne artikkelen sto i dag i Avisa Nordland, en som vil gjenskape de gamle kanonene.

Thomas

Posted: 05 Aug 2007 9:24
by Gronsvik
Lage kopier er jo et litt merkelig tiltak siden det faktisk er originale kanoner på Trondenes. Nå har jo Steigen en ganske omfattende krigshistorie da med høvdingsete og ringformet tunanlegg fra jernalder, antakelig base for leidangsskip i middelalderen og base for skjøttebåt på 1500- og 1600-tallet, slik at batteriet utfyller jo det hele, men det samme gjelder vel Trondenesområdet. Der har man tunanlegg på Bjarkøy, høvdingseter på Trondenes og Bjarkøy, flere leidangsskip samt skjøttebåt plassert i området i middelaldere og på 1500- og 1600-tallet, og Trondenes kirke med en befestet mur på øst- og nordøstsiden som gjør den til Norges antakeligvis eneste befestede kirke. I tillegg er jo kanonene på Trondenes intakte. Harstadområdet er dermed kanskje mer interessant for en krigshistoriker med tanke på kulturminner enn Steigen, selv om det jo er bedre konsentrert i Steigen.

Inge S

Posted: 13 Aug 2007 19:06
by RasmusTerne
Hei,og vel møtt etter ferien.Fikk besøkt Batterie Dietl i sommer,legger komentar og bilder ut på den eksisterende tråden.
Museet i seg selv var ganske intressant,men kanonintreserte vil nok ha større utbytte av å besøke Trondenes,med sin intakte kanon.
Fordelen med Engeløya er at man fritt kan vandre rundt på hele området og "finne" ting selv,noe som er umulig på Trondenes(militært område).
Tok noen bilder fra komandobunkeren(som er urestaurert),rester av et påbegynt radaranlegg,personellbunker.m.m.
Det jeg ikke fikk besøkt var MKB 5/516 Stranden..Dette ligger 15 min.spasertur gjennom hovedbatteriet og ut på noen holmer på sørsiden.Museumsguiden hadde ikke selv vert der,og hadde ikke mye informasjon,bortsett fra at fortet hadde fungert som dekningsbatt. under byggingen av Batterie Dietl.
I flg. ATL .Wall var Stranden utstyrt med 4 SK C /28,15 cm,og var oprativt 43-45.Dette synes jeg er litt merkelig,all den tid Batterie Dietl ble påbegynt i -42.(ref Harstad nord og Trondenes II)
Noen som har mer informasjon?
Hilsen Sigfred R.

Posted: 13 Aug 2007 19:29
by Erik E
I flg. ATL .Wall var Stranden utstyrt med 4 SK C /28,15 cm,og var oprativt 43-45.Dette synes jeg er litt merkelig,all den tid Batterie Dietl ble påbegynt i -42
Det var også et "Engeløy II" med 3 x 21 cm K39/40 som ble oppsatt i 1942, men dette flyttet til Stavanger på slutten av 1944.

Den "ramma" du spør etter er brønnen hvor avstandsmåleren sto.
Tar ikke i farta hvilke type de hadde på Dietl, men det er nok noe tilsvarende den som sto på Austrått:
Image

Posted: 13 Aug 2007 20:56
by RasmusTerne
Hei igjen!Takker for opplysningen:Guiden mente også at det hadde stått en direktor på toppen av bunkeren.Vi pratet også om det som blir omtalt i starten av denne tråden,replica kontra "the real stuff".Ble enige om at løsningen var å flytte en kanon fra Trondenes,for svindyrt blir det uansett :D Til dere som besøker fortet:Batteri Stranden ligger på holmene bak den runde kollen midt i bildet,adkomst over en smal steinfylling.Ses tydelig fra kom.bunkeren.God jakt! :D
Hilsen sigfred R.

Posted: 17 Aug 2007 14:35
by RasmusTerne
Hei igjen:
Har gjort meg noen betraktninger etter besøket på Engeløya.
All ære til de som har restaurert den ene kanonstillingen og fått i stand utstilling og moseum.Slikt koster penger,og i et forholdsvis tynt brfolket område er det jo begrenset hvor mange ildsjeler som kan utføre dugnadsinnsats som monner,kanskje i motsetning til anlegg i mer sentrale strøk som Vara,Fjell,Austråt m.m.Kan tenke meg at Grønsvik har noe av samme problemet.
Men Batterie Dietl er jo mye mer en en restaurert S384(uten kanon).
Her er en "urørt" S100,en ditto R608,radarfundament,Lv stillinger,Batteri Stranden m.m.Så etter besøk i museet er det bare å begi seg ut i terrenget.Det jeg savnet var merking med litt info utenom selve museet.
Området er åpent og oversiktig,delvis på grunn av naturen selv,dels på grunn av beitedyrene i området.
Konklusjon:Ta gjerne turen til Engeløya:Fantastisk natur,og er du i tillegg intressert i"sement og rustent jern" som min bedre halvdel sier,har du en opplevelse i vente. :D
Hilsen Sigfred R.

Posted: 26 Aug 2007 22:35
by RasmusTerne
Noen flere bilder fra Engeløya Alle er fra "urørte" bunkere Er de flere som har vert der, og som har synspunkter om anlegget og de arbeidet som er gjort(og gjøres ) der?
Sigfred R.

Posted: 27 Aug 2007 23:53
by DeepC
Var å besøkte Batteri Dietl for en del år siden i sammen heng med en marinarkeologisk undersøkelse i området.
Her er en del av mine bilder fra besøket!
-Thomas-

Posted: 29 Aug 2007 21:41
by Gronsvik
Kan tenke meg at Grønsvik har noe av samme problemet.
Skal skrive under på det ja PDT_Armataz_01_16
Vi er heldigvis med i Helgeland Museum, som igjen er med i det nasjonale museumsnettverket under Kulturdepartementet, så vi har muligheter til å få fatt i en del midler derigjennom bl.a. fra ABM-utvikling. Det gjør oss i stand til å leie inn en del tjenester, men må innrømme at jeg av og til blir litt misunnelige på lignende tiltak i mer befolkningstette strøk. Tror Engeløya er med i Salten museum, vår museumsnabo i nord. Ellers er jo slike forum som dette gull verd når det ikke er alt for mange samtalepartnere her ute.

Ellers tenkte jeg på å undersøke om det er noe å hente gjennom et samarbeid med yrkesskoler slik at vi kanskje kan få klasser eller deler av klasser med murerelever, snekkere, elektrikere o.l. på praksis eller lignende. Vet ikke om det lar seg gjøre, men det skader vel ikke å undersøke :)

Til Deep C:
Ser det var en del kjentfolk der PDT_Armataz_01_18

Inge S

Posted: 02 Dec 2008 20:13
by Thomas L
Kom over denne lille notisen i dagens Avisa Nordland.
Blir spennende å se hva som kommer ut av det..

Thomas

Posted: 18 May 2009 20:47
by Asbjørn²
Kanskje noen burde informere de om hvordan ventilen på bilde DSC02105.JPG skal monteres? PDT_Armataz_01_14

Posted: 24 May 2009 20:02
by Erik E
Hallo

Er det noen som vet mer om stillingene rundt batterien Dietl/Stranden?
Tenker meg det må ha vært et visst forsvar rundt øya, samt luftvernbatterier? Hva med dette mørserbatteriet som ble satt opp i -42... Finnes det rester etter det?

En annen detalj i samme vending er at det nesten ikke er sagt et ord her om nærforsvaret av Dietl.... Noen som vet hvor "grensen" til dette batteriet gikk, eller var hele øya okkupert?

Mvh
Erik E

Posted: 24 May 2009 23:47
by StigG
Har lest en plass at det var 5000 tyske soldater på øya, og at alle sivile var evakuert. Det var jo 4 fort på den lille øya, så det var nok soldater nermest overalt.
Jeg har og fundert litt over at det er nermest ingen nærforsvars stillinger rundt fortet. Men jeg fant rester av en stor leir ikke langt fra fortet. Kanskje de tok seg av forsvaret?

Posted: 24 May 2009 23:51
by Erik E
Hallo

Akkurat det jeg stusser over også ja :-)
"Soldater over alt" men forsvinnende lite nærforsvarsanlegg er kjent her i forhold til andre batterier i samme størrelsesorden...

Erik

Posted: 25 May 2009 16:34
by StigG
Kan ikke huske å ha sett noen luftvern stillinger der heller. Kanskje det bare var mobile luftværnkanoner også?