Kystfort
http://www.kystfort.com/forum/

Flakzug Aaram / Aaramsholm
http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=5177
Page 1 of 1

Author:  Jokeren [ 29 Jul 2012 19:11 ]
Post subject:  Flakzug Aaram / Aaramsholm

Tenkte jeg skulle lage en tråd om luftvernbatteriet på Åram.

Generell info:

På grunn av den økte hyppigheten i allierte flyangrep mot den tyske skipsfarten ifra Stadtlandet og nordover, ble det anlagt det luftvernbatteri på Åram. Trolig var batteriet klart til innsats høsten 1944, og hadde betegnelsen "Flakzug Åramsholm" og var underlagt selve kystbatteriet på Åram, "HKB 36./976 (3/579)" som lå v. Espeneset på Åram. "Flakzug Åramsholm" ble anlagt like ved Åramsneset, og dekket innflygning via Haugsfjorden og Åramssundet. To brakker og en boligbunker ble bygget til å huse mannskapet. Hovedskytset var tre stk. 4cm Bofors luftvernkanoner og tre stk. 2cm Madsen luftvernkanoner. Kanonstillingene var stort sett feltmessig utført pga. betongmangelen så sent i krigen. Stillingene var nedgravd i bakken med sidevegger av opplødd stein. Skal desverre være få spor av stillingene pr. i dag visstnok.

I sluttfasen av krigen ble batteriet underlagt Marineflakbatteriet i Ervika (MFB 2./702 - Ervik).
I "Flakzug Åramsholm" sitt batteriområde lå der allerede en flyobservasjonspost, under betegnelsen "Flugwachen Aaram - Dri 32". denne ser også ut til åha fortsatt tjenesten videre etter at batteriet ble anlagt.


Bevæpning:

3 stk. 4cm Flak 28 Luftvernkanoner, Bofors
3 stk. 2cm Flak 38 Luftvernkanoner, Madsen
1 stk. 3,7cm Panservernkanon, i en gammel fransk panservogn.
? stk. Maskingevær (der skal ha vært maskingevær der, men antallet er uvisst)
1 stk. 60cm Lyskaster


Kamp:

05.12.1944:
Batteriet beskyter passerende fly , med 27 granater 4cm.

13.12.1944:
Batteriet beskyter passerende fly, med 112 granater 4cm og 80 granater 2cm.

11.02.1945:
Batteriet beskyter et passerende fly, med 2 granater 4cm.

27.02.1945:
Batteriet beskyter passerende fly, med 4cm skyts.


Har ikke vært der selv, men om andre har det og har bilder, så hadde det vært kjempeflott. Selv så har jeg kun et luftkart og ett par bilder fra "bunker tour" fra sofaen (Google Earth) og komme med, men er vel bedre enn ingenting.
Legger også ved luftkart med stillinger og bygninger avmerket, med fargekoder & forklaring.

Author:  TommyG [ 29 Jul 2012 19:38 ]
Post subject:  Re: Flakzug Åramsholm

Finnes det noen rester igjen etter dette? Ser ingenting på flyfoto eller google streetview iallefall. Kan ikke huske at jeg la merke til noe den gangen jeg var og besøkte HKB Åram heller, men da kikket jeg jo strengt tatt ikke etter noe i området der, siden jeg ikke kjente til dette anlegget.

Author:  Jokeren [ 29 Jul 2012 20:28 ]
Post subject:  Re: Flakzug Åramsholm

Her kommer ett par bilder fra min "tur" dit via. Google Streetview.

Author:  Jokeren [ 29 Jul 2012 20:34 ]
Post subject:  Re: Flakzug Åramsholm

TommyG wrote:
Finnes det noen rester igjen etter dette? Ser ingenting på flyfoto eller google streetview iallefall. Kan ikke huske at jeg la merke til noe den gangen jeg var og besøkte HKB Åram heller, men da kikket jeg jo strengt tatt ikke etter noe i området der, siden jeg ikke kjente til dette anlegget.


Har vært på selve "hovedfortet" på Åram, men aldri her. Dette ble anlagt ganske seint i krigens dager, og var for det meste feltmessig utført. Skal være få spor.
Det skal ha ligget et kanonløp v. en av MG-stillingene som lå ved en av 4cm-kanonstillingene på nedsiden av veien. Alle 2cm-stillingene lå på oppsiden av veien, og en av de er det ingen spor av, en annen, ser det ut som om det ligger en et hus over, og den siste skal være så og si helt gjenfylt og overgrodd.
En bunker på 6x10 meter skal ligge på nedsiden av veien v.den av 4cm-stillingene som er mest intakt. Den stillingen skal også være eneste der man kan se betongfundamentet m. bolte"krans" i senter av stillingen.

Author:  Jokeren [ 03 Sep 2013 17:55 ]
Post subject:  Re: Flakzug Aaram / Aaramsholm

Noen som har vært her og har bilder?... :)

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/