View unanswered posts | View active topics It is currently 28 Mar 2020 17:35Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
 Korsnes 
Author Message
User avatar

Joined: 30 Jul 2006 1:53
Posts: 862
Location: Bergen
Post 
Som det fremgår av vedlagte reguleringsplankart skal mesteparten av Korsnes omreguleres til friluftsområde. Vet ikke om det ligger noe i det aktuelle området som skal "sikres" og som man bør prøve å få bevart....


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
This too shall pass


07 Apr 2009 19:30
Profile
User avatar

Joined: 27 Apr 2008 22:00
Posts: 122
Location: Stord
Post 
Ammobunker er ihvertfall støpt gjen, men det ligger jo utenfor det området som vises på kartet. Jeg var og kikket litt rundt og utenfor festnings område,men fant lite. Men så er ikke jeg kjent i området heller,så hjelper vel lite.

_________________
Mvh Jetsam


07 Apr 2009 21:21
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post 
Paul S. wrote:
Vedlagt bilde men en "rest" fra torpedobatteriet.
Denne har ingen forbindelse til torpedobatteriet. Det ser ut som en panserkuppel til hovedmålestasjonen (KARI) for 75mm batteriet på Buarøy (Visterøy fort). Denne lå på Korsnes - på toppen av den "knausen" som det nye torpedobatteriet ble sprengt inn i. Disse kuplene var normalt for observasjon (plass for en person på et sete, med mulighet for sideveis "retting"), men kunne også inneholde Elektrooptisk instrumentering (det nye torpedobatteriet på Korshamn hadde f.eks. en slik kuppel for sitt lavtlyskamera og laser avstandsmåler, mens de øvrige batteriene - f.eks. Herdla og Lerøy, hadde sin tilsvarende instrumentering på et dreiebord i eks-tysk leitstand).

Knut Ø. wrote:
Torpedobatteriet var fiks ferdig når vi var inne våren 2000. Om det i tillegg hadde ein annan funksjon som kommandosentral veit eg ikkje.
Niks. Hovedmålestasjonen for Visterøy var som sagt i samme fjell, men uten noen forbindelse.

Knut Ø. wrote:
Eg trudde faktisk at anlegget var kjøpt opp av ei eller anna bedrift i fiskeribransjen men dette kan ikkje stemme viss det i dag er stengt og "fyllt opp" med betong. Hugsar at alt utstyr var plassert i containarar som var forankra med kjetting i taket, meiner også at dei stod på eit fjær-/gummiputesystem.
Opprinnelig ble kontainerne hengt opp i kjettinger som sjokksikring, men etter Herdla /Korsnes (hhv. anlegg 1 og 2 i IDA-prosjektet) ble fjærfundamenter tatt i bruk (Grøtsund, Malangen, husker i farten ikke hvilken montering som ble brukt på Visterøy...). Fjærfundamentene ble også benyttet på de nye kontainerne som ble satt inn på Korsnes og Herdla etter at det første prosjektet var ferdig (derfor er det en "blanding i disse to anleggene). På Herdla var det snakk om en ekstra kontainer for div. sambandsformål + våpenteknisk lager/verksted, mens det på Korsnes ble satt inn ekstra kontainer med toalett og dusj/vask i forbindelse med at anlegget ble bygd om fra T1 mod 1 til TP613 (som så vidt ble prøveskutt - ca. 2000 - før nedleggelsen).

Knut Ø. wrote:
Minnest også at det var torpedoar på plass i laderammene. Imponerande anlegg. Det som er like "imponerande" er at dette kosta over ein milliard å bygge, og det var fullført sjølv om det vart vedtatt nedlagt før det vart bygt ferdig.
Ikke helt riktig... Kostnadsrammen på hele SMP 6077 ("IDA") var vel ca. 1 milliard, som omfattet 6 anlegg (usikker på om KNM Tyr også var inkludert i dette beølpet, men antagelig ikke da jeg mener den anskaffelsen var skilt ut i et eget prosjekt...). Faktisk omfattet prosjektet opprinnelig 10 anlegg, og KDA leverte materiell til samtlige, selv om altså bare 6 anlegg ble realisert. "Overskuddmateriellet" ble delvis tatt inn som reservedeler, og ifbm. med ombygging til TP613 fikk man utnyttet deler av dette da implementering av TP613 bla. krevde et ekstra konsoll for våpenoffiser i TKR.

Det er klart det kan virke meningsløst og som "sløsing" at man bygde anleggene ferdig for bare å legge dem ned (prosjektet "løp" nærmest i forkant for å lukke alle restpunkter, før man låste dørene for godt...), men det har sin forklaraing i at man har inngått bindende kontrakter med leverandører, som det ville være dyrere å bryte enn å gjennomføre iht. plan (den kalde krigens "slutt" kom som kjent kanske raskt og uventet, og det var ikke bare å snu om på langsiktige planer og igangsatte prosjekter).

Knut Ø. wrote:
Vi gjorde eindel opptak på oppdrag frå KAINSP (Finseth). Hadde med vanleg fotokamera men fekk likevel ikkje lov å ta bilder til privat bruk sjølv om anlegget då var vedtatt nedlagt.
Kan nevnes at TV2 Nyhetene hadde en reportasje fra Korsnes rett etter at det var anlagt og klart med T1 (filmet bla. lading av torpedo og fra Torpedokontrollrom (TKR)). Må ha vært ila høsten 1998/våren 1999 - mens Eriksen var KAINSP. Har denne på VHS et sted...


Last edited by Natter on 03 May 2009 23:47, edited 4 times in total.07 Apr 2009 22:32
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post 
Tarjei wrote:
Som det fremgår av vedlagte reguleringsplankart skal mesteparten av Korsnes omreguleres til friluftsområde. Vet ikke om det ligger noe i det aktuelle området som skal "sikres" og som man bør prøve å få bevart....
Regner med at det er det grønnskraverte området som skal reguleres? Dagens militære område (bla. med torpedobatteriet / 75mm målestasjon) ligger utenfor dette. Er litt forundret uansett mtp. at hovedaktiviten/bruk av området de senere år ikke har vært KA-relatert i det hele tatt, men atskillig mer "operativt". Kan ikke se for meg at det er forenlig med friluftsområde så tett innpå, så da har vel disse brukerne muligens etablert seg andre steder (selv om området var godt egnet til ymse øvingsformål, hadde man en stor ulempe ift begrensinger i bruk av bla. sprengstoff/pyroteknisk mtp. innflygingen for Flesland).


07 Apr 2009 22:41
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post 
Sindre wrote:
Anlegget var bygget for å motstå atombombeangrep, derfor var alt av essensielt utstyr fjæret og gummiert slik at man skulle overleve sjokket og trykkbølgene, om enn ganske forslått. Jeg tviler på at det er overtatt av private, jeg tror det er lagt i møllpose og nok kan gjøres operativt igjen. I 2002 var det i alle fall fremdeles militære vakter på anlegget, såvidt jeg vet.
Torpedobatteriet og målestasjonen til 75mm batteriet skal - som link til artikkel i siste F helt riktig viser - demonteres og "plugges" igjen for godt. Anleggene ble i realiteten lagt ned i 1999-2000, selv om man offisielt plasserte dem i "møllpose" (dette var mest et "politisk" begrep, som gav en illusjon av at man kunne stable anleggene på bena igjen ila. kort tid, for å gjøre det mer "spiselig" at man la ned helt nye anlegg det var investert masse penger i...).
Som sagt har Korsnes vært et operativt anlegg hele tiden til andre formål enn Kystartilleri, så vaktholdet har ikke nødvendigvis hatt noen sammenheng med disse anleggene.


07 Apr 2009 22:50
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post 
Sindre wrote:
Det er vel mange steder det er lett å ta seg inn, men som det kanskje ikke er lov å gå for det om. At noe er mulig betyr ikke at det er lurt... eller lov.
Helt korrekt... Man skal også være klar over at Forsvaret har satset stort på elektronisk sikring og overvåking av sine installasjoner de senere år (som følge av bla. mange innbrudd og tyverier i avsidesliggende ammo- og våpenlagre for noen år tilbake). At et anlegg ikke har en militær vaktpost betyr mao ikke at området er "forlatt". Overivrige "bunkerjegere" bør mao. tenke seg om før man faller for fristelsen til å ta seg inn på tilsynelatende forlatte steder, hvor skilting tilsier at dette er forbudt...


07 Apr 2009 22:58
Profile
User avatar

Joined: 10 Jul 2006 15:33
Posts: 879
Location: Førde, Sogn og Fjordane
Post 
Natter, takk for utfyllande og god info.


08 Apr 2009 8:48
Profile

Joined: 25 Sep 2006 20:07
Posts: 1750
Location: Bergen
Post 
Quote:
Denne har ingen forbindelse til torpedobatteriet. Det ser ut som en panserkuppel til hovedmålestasjonen (KARI) for 75mm batteriet på Buarøy (Visterøy fort). Denne lå på Korsnes - på toppen av den "knausen" som det nye torpedobatteriet ble sprengt inn i.

Har ikke vært på knausen der den lå tidligere. Men det stemmer som du sier at denne lå der. Er blitt fortalt hva det var og hvor den kom fra av folk med kunnskap om dette. Bra å bli korrigert på en slik blemme.
Ellers takk for utførlig info.
mvh
Paul S.


08 Apr 2009 8:56
Profile
User avatar

Joined: 10 Jul 2006 15:33
Posts: 879
Location: Førde, Sogn og Fjordane
Post 
Vi hadde ei pause i opptaka og gikk opp ein lang sidetunnell ut til ein nødutgang for å røyke. Denne kom ut i dagen oppå knausen, skjult under eit lite overheng. Hugsar ein installasjon på toppen av knausen omtrent der vi kom ut, det kan ha vore denne kuppelen. Minnast at det var ein OP i betong i samme område også, er litt usikker på om denne var opprinnelig tysk, den var relativt feltmessig.


08 Apr 2009 9:27
Profile

Joined: 05 Apr 2006 5:47
Posts: 314
Location: Oslo
Post 
Natter wrote:
Kostnadsrammen på hele SMP 6077 ("IDA") var vel ca. 1 milliard, som omfattet 6 anlegg (usikker på om KNM Tyr også var inkludert i dette beølpet, men antagelig ikke da jeg mener den anskaffelsen var skilt ut i et eget prosjekt...). Faktisk omfattet prosjektet opprinnelig 10 anlegg, og KDA leverte materiell til samtlige, selv om altså bare 6 anlegg ble realisert.


Hvilke 6 anlegg er det snakk om? Er det de tre torpedobatteriene (Korsnes, Herdla, Aglapen) og tre minestasjoner (Grøtsund, De Naue?, ?)


08 Apr 2009 10:48
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post 
Knut Ø. wrote:
Vi hadde ei pause i opptaka og gikk opp ein lang sidetunnell ut til ein nødutgang for å røyke. Denne kom ut i dagen oppå knausen, skjult under eit lite overheng. Hugsar ein installasjon på toppen av knausen omtrent der vi kom ut, det kan ha vore denne kuppelen. Minnast at det var ein OP i betong i samme område også, er litt usikker på om denne var opprinnelig tysk, den var relativt feltmessig.
Var ikke så lett å komme seg videre når man kom ut av den nødutgangen...
Det begynner å bli lenge siden jeg har vært der ute, men målestasjonen lå vel omtrent rett oppå torpedobatteriet, så observasjonen din stemmer nok den. Torpedobatteriet (dvs. vei ned til fjellinngangen) er for øvrig retusjert på NIB, men jeg mener at f.eks. KARI-radaren er godt synlig (sitter på en veldig treg forbindelse, så jeg får ikke verifisert det nå). Torpedobatteriet hadde radar plassert på toppen av fjellknausen, mens EO-sensor var plassert på "Spranget" (en heftig tur - spesielt vinterstid...). Reservemålestasjon var plassert noe lenger inn/opp på Korsneset. Til slutt ble det også anlagt ny kai (synlig på NIB) og vegen inne på området ble utbedret (sårt tiltrengt!) ifbm. IDA-prosjektet.
Ja, holdt på å glemme varslingsradaren ("HOSA" kuppel, som ble plassert på en egen bunker - nybygd ifbm. prosjektet om jeg ikke husker feil), på en odde litt øst for "Spranget".


Last edited by Natter on 08 Apr 2009 23:02, edited 2 times in total.08 Apr 2009 22:49
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post 
Einherjer wrote:
Natter wrote:
Kostnadsrammen på hele SMP 6077 ("IDA") var vel ca. 1 milliard, som omfattet 6 anlegg (usikker på om KNM Tyr også var inkludert i dette beølpet, men antagelig ikke da jeg mener den anskaffelsen var skilt ut i et eget prosjekt...). Faktisk omfattet prosjektet opprinnelig 10 anlegg, og KDA leverte materiell til samtlige, selv om altså bare 6 anlegg ble realisert.
Hvilke 6 anlegg er det snakk om? Er det de tre torpedobatteriene (Korsnes, Herdla, Aglapen) og tre minestasjoner (Grøtsund, De Naue?, ?)
Stemmer. Torpedobatteriene: Herdla, Korsnes og Malangen (Aglappen). Kontrollerbare minefelt: Herdla (Det Naue), Visterøy (Lerøyosen) og Grøtsund.


08 Apr 2009 22:51
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Post Re:
Natter wrote:
Opprinnelig ble kontainerne hengt opp i kjettinger som sjokksikring, men etter Herdla /Korsnes (hhv. anlegg 1 og 2 i IDA-prosjektet) ble fjærfundamenter tatt i bruk (Grøtsund, Malangen, husker i farten ikke hvilken montering som ble brukt på Visterøy...).
Bilder som illustrerer de to forskjellige sjokksikringene:


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


29 Jan 2011 20:56
Profile
User avatar

Joined: 21 Feb 2007 16:23
Posts: 601
Location: Bergen
Hvordan funket kjettingene som sjokksikring? Jeg kan forstå at det blir en viss treghet i en eventuell rystelse, men blir den så til de grader dempet?

--edit--
Hm. Det blir jo en viss treghet og demping om containerne bare henger løst, så klart.

_________________
Sindre


29 Jan 2011 21:41
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6177
Location: Bergen
Sindre wrote:
Hm. Det blir jo en viss treghet og demping om containerne bare henger løst, så klart.
For ikke å snakke om at "kontaktflaten" som sjokkbølgen brer seg gjennom blir forsvinnende liten med 4 kjettinger.
Tok ikke bilde avde, men to av hjørnene er støttet opp av braketter festet i gulvet, slik at containeren ikke slingrer.


29 Jan 2011 22:08
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 35 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF