Kystfort
http://www.kystfort.com/forum/

HKB 33./979 Hisöen
http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=469
Page 1 of 3

Author:  werner wernersen [ 20 Jul 2007 19:25 ]
Post subject:  HKB 33./979 Hisöen

Hei

i forbindelse med at jeg kikker på HKB 33/979 Hisøen, har jeg et par ting som dere må hjelpe meg med.

det første er hva slags bunker er dette?
Image
den er ca 9X4 m bredde og 5,4 m mellom dørene fra toppen av døren og opp er der ca 1,5 m.

Neste er hva slags kanon er det som har stått her?
Image
diameter er 125 cm.

Werner

Author:  Erik E [ 20 Jul 2007 23:15 ]
Post subject: 

Hallo!

Bunkeren kan eksempelvis være en Vf52a. Man ser ofte i Norge at disse er bygget med inngang forfra og ikke på sidene som de fleste "internett kilder" oppgir. Stusser litt over at du skriver 9 x 4 meter, for hvis taket er 1,5 meter så er jeg 99% sikker på at også veggene er 1,5 meter tykke...
Det gir ikke så mye plass igjen på innsiden kan man si :-)

Fundamentet er for innfesting av sokkellavett til en rekke forskjellige kystartilleri kanoner, i dette tilfellet K332(f). Samme fundamentet finner man eksepelvis i gulvet i R671 kasemattene på Sørlandet!

Mvh
Erik E

Author:  werner wernersen [ 21 Jul 2007 0:25 ]
Post subject: 

Hei

bunkersen er kun "synlig fra en side, resten er dekket med sten så de var et grovt skritt mål da jeg tok utkangspunkt i der hvor den skrår ned i bak kant ( det har vært oppstillingsplass bak denne og foran spisesalen.

Når det gjelder feste til kanon trodde jeg også dette men det er et annet type feste med stang på den andre kanonstandplassen, var det vanlig at de kun oppgraderte deler av kanonene og ikke alle samtidig. det er bygd 2 R671 kassematter på hisøya og 2 kanoner stod åpne.

Werner

Author:  Erik E [ 21 Jul 2007 0:40 ]
Post subject: 

Quote:
Når det gjelder feste til kanon trodde jeg også dette men det er et annet type feste med stang på den andre kanonstandplassen, var det vanlig at de kun oppgraderte deler av kanonene og ikke alle samtidig. det er bygd 2 R671 kassematter på hisøya og 2 kanoner stod åpne.


Har sett noen eksempler på at batteriene kun var delvis oppgraderte, men det er ikke alltid lett å fastslå det heller....
Noen ganger ble det bygget helt nye stillinger til sokkellavetter og de gamle ble stående tomme. Derfor viktig å ha tunga rett i munnen når man er ute å går!

Erik

Author:  petter [ 30 Jul 2008 18:26 ]
Post subject: 

Det er flere større rom i fjeller på avsperret område, brukt av det norske forsvaret/marinen til radar-tjeneste. Stedet er fortsatt avsperret, men ikke i bruk som radarstasjon lenger. En kameraet av meg tjenestegjorde der i 96, og jeg fikk en god tur, men hadde dessverre ikke kamera den gang.

Petter - nærmer seg Flostaöen.

Author:  werner wernersen [ 30 Jul 2008 20:45 ]
Post subject: 

Hei Petter

Det er kun en bunker som nå er avsperret, har ikke vært inne i den men det som er frigitt og ikke støpt igjen har jeg vært innom en tur.

Den som forsatt er avsperret vet jeg ikke hvilken type eller hvor stor er, men det ser ut som om den er ombygd i de senere år 60-70 tallet, du har vel ikke noen formening om hvor stor den er?

Når skal du til flostad da?

Werner

Author:  petter [ 31 Jul 2008 9:40 ]
Post subject: 

Det er vel mer enn en som er avsperret? Når jeg var der i fjor, hadde HV tatt en av de som lå på rekke, samt at det var en (?) i fjellet på det avsperrede området. Der er det vel fortsatt plotte-utstyr og slikt, radarstasjonen er vel bare lagt brakk, ikke ryddet ut?

Flostaöen, jeg vet ikke enda, spørs på familie og venner her på hytta..

Petter

Author:  werner wernersen [ 31 Jul 2008 13:45 ]
Post subject: 

Hei

i nov/desember i fjor flyttet de gjerde til der som radaren varr før, hva som er der inne vet jeg ikke men etter det jeg kan se så er der kun en sambandslink igjen.

De som ligger på rekke er overtatt avArendal kommune og en er videreutleid til til et skytterlag, den nye manskapsforlegningen er leid ut til Hisøy idrettslag, den gamle kantina er leid ut til Arendal militarie selskab av 18 ett eller annet og den siste lille gule brakka/lemmebrakka er leid ut til Hisøy historielag.

Ellers så er der en del som ble støpt igjen på 80 og 90 tallet, det ses på muligheter for å gjenåpne blant annet R671 bunkerene og det som ligger i tilknytning til disse.


Werner

Author:  petter [ 31 Jul 2008 14:26 ]
Post subject: 

Vil det da si at det gamle "leirområdet" ligger åpent? Der hvor den store hvite villaen ligger..

Petter

Author:  werner wernersen [ 31 Jul 2008 15:25 ]
Post subject: 

hei

området er tilgjengelig, det eneste som er sperret er der som radaren sto før, der er det sperret av ca 40x40 meter, alt annet av tidligere tyske konstruksjoner er "tilgjengelig".

Si i fra hvis du skal en tur i dag eller i morgen så går jeg med?

Werner

Author:  petter [ 05 Aug 2008 21:00 ]
Post subject: 

Beklager werner, det ble stress-meg-rundt grunnet familie og du vet, ikke så lett å planlegge noe.

I dag, mens fruen tok shopping i Arendal tok jeg turen til bunkersen på Hisøya, det ble litt overfladisk med to unger ventende i bilen, men noen bilder fikk jeg tatt.
Det meste er enten låst eller murt igjen.

Når det gjelder den bunkersen som tilhører det norske forsvaret så var den ikke så veldig stor, de satt med plotter-utstyr der inne, jeg gjetter på ca 15 kvm.

Her er ihvertfall dagens bilder:

Author:  telvrum [ 06 Aug 2008 9:35 ]
Post subject: 

Hei Petter

Werner har jo som kjent skaffet nøkler til det meste der opp. Her er bilder av innsiden av bunkeren du skrev HV hadde: http://www.kystfort.com/forum/topic1092.html Det eneste vi ikke har vært inne i er vel toppen som forsvaret fortsatt har samt den "øverste" bunkeren som er i bruk av et skytelag.

Har du vært inne i plottebunkeren oppe på toppen? Den som forsvaret fortsatt har?

Author:  petter [ 06 Aug 2008 9:47 ]
Post subject: 

telvrum wrote:


Har du vært inne i plottebunkeren oppe på toppen? Den som forsvaret fortsatt har?


Hei,

ja, var der inne i 1996.

Skal sjekke med kompisen min som tjenestegjorde der om han har noen bilder.

Petter

Author:  cepe [ 06 Aug 2008 18:46 ]
Post subject:  slettet

--cepe

Author:  Erik H [ 06 Aug 2008 22:41 ]
Post subject:  Re: Bryggen

cepe wrote:
Er ikke bryggen i bruk?


hvis vi er strenge mot oss selv så skal det vel ikke tas bilde av militært annlegg som er idag er i bruk. Alltid vanskelig å avgjøre slikt, men burde bildet være tatt bort? Er det fotoforbud skilt der ned?

ErikH

Page 1 of 3 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/