Page 1 of 2

Belteviga fort

Posted: 28 Aug 2007 21:45
by telvrum
Belteviga fort ligger på flekkerøy. Retter sagt på vest delen av øya.
Følgende informasjon har jeg funnet så langt:
Byggingen av fortet ble påbegynt i desember 1940. Det ble bygget fire kanonstillinger. Våren 1941 ble tre 15cm kanorer flyttet ut dit fra odderøya. Antall lufvernkanoner er usikkert, men etterretningsrapporter fra 1943 opperere med 2 luftvernstillinger rund selve fortet. Brattåsen like ved hadde også to stk. Brattåsen hadde en Würtzburg varslingsradar. Denne tilhørte luftforsvaret.
Ellers ble Belteviga utbygd med nærforsvarsstillinger, piggtrådhindre og minefelt. Fortet hadde i følge min kilde 2510 landminer. Fortet besto av 21 brakker. Leiren hadde blant annet sykestue, badebrakke og garasje/artellerihall. Videre var det administrasjonsbrakke, spisebrakke og mannskapsbrakker. Disse er dessverre revet nå men har stått til for noen år siden.

Kilde: Turkart Flekkerøy (produsert av: flekkerøy historielag og midt-agder friluftsråd)

Håper det er noen som sitter på litt mer informasjon. Gjerne bilder fra Fortet under krigen.

Posted: 28 Aug 2007 22:07
by Erik E
Det er en del stoff å finne i boka "Det sjømilitære forsvar på Agder". Den bør du skaffe deg hvis du ikke har den!
Nevnes bla. at Beltevika i tillegg til de tre 15 cm Armsrong kanonene også hadde en tysk 15 cm SKL/45 lysgranatkanon, to 150 cm lyskastere og fire mobile 60 cm lyskastere. Det fremgår ikke klart antall luftvernkanoner, men det dreide seg om 40 mm Bofors og tyske 20 mm.

Erik E

Posted: 28 Aug 2007 22:18
by telvrum
Bilde fra forte. Noen som vet hva det betyr (kan tyde det)

Posted: 28 Aug 2007 22:20
by telvrum
Det er en del stoff å finne i boka "Det sjømilitære forsvar på Agder". Den bør du skaffe deg hvis du ikke har den!
Vet du hvor jeg kan få tak i den enkelt å greit?

Posted: 28 Aug 2007 23:18
by Erik E
Ser ikke bort ifra at det bildet ditt har noe med målepunkt for minefelt å gjøre....

Boka får du kjøpt av en av forfatterne som bor i Søgne!
Han heter Per Kjell Kristiansen, telefonnummeret kan du få på PM eller se i telefonkatalogen så slipper jeg å være den store stygge ulven som legger ut telefonnummer til folk på nettet ;-)

Mvh
Erik E

Posted: 28 Aug 2007 23:37
by telvrum
takk for infoen.

Fikk litt informasjon om hvorfor det var så lite bygninger i belteviga. Vedkommende som hadde ansvar for plassen var opptatt av at alt fra Tyskeren skulle bort. Så han støpte igjen alle bunkerne. Så og si alle stillinger er gjevnet med jorda. Noen få står igjen.

Noen tanker om hva dette kan ha vært brukt til? Finnes totalt 3 slik at ulik størrelse men alle er støpt igjen.

Det sjømillitære forsvar på Agder

Posted: 28 Aug 2007 23:57
by Carsten G
Den boka er også å få kjøpt på kanonmuseet på Møvik fort.
Carsten

Posted: 29 Aug 2007 19:24
by telvrum
På toppen av brattåsen lå det under krigen en Würtzburg varslingsradar. I dag står det kun igjen noen betong konstruksjoner. Som en kan se på bildet er det en betonkonstruksjone som en liten "halv pyramide" kan det være festet eller er det en opservasjonspost der taket er kuttet av. Ser det er stålstenger som er kappet av på toppen. Det ligger også en bunker rundt på yttersiden men den er støpt igjen som resten av konstruksjonene i Belteviga.

Fant også en inskripsjon i betongen på den ytterste bunkeren. "4 1943". er det byggnr og prod dato?

Fumo 214 (seeart)

Posted: 01 Sep 2007 9:35
by Carsten G
Det sto en Fumo 214 på Brattåsen som tilhørte Batteri Vara, den høyst sannsynlig satt opp mai 1944. Høyden er 45 meter høy, og ligger mellom Beltevika og Høyfjell.
Kilde: Det sjømillitære forsvar på Agder 1940-2000
Mvh
Carsten

Posted: 25 Sep 2007 18:50
by telvrum
Stemmer nok det. Regner med Fumo 214 også er kalt Würtzburg varsligsradar.

Litt lengre ut om sjøen ligger følgende stilling. Rett bak der jeg står å tar bilde ligger en lutvernstilling. Kan dette være en igjenstøpt lystkasterstilling eller er det noe annet?

Posted: 25 Sep 2007 19:18
by Knut Ø.
Utrulig kor mykje tid, krefter og ressursar folk skal bruke på å fylle ei lyskastarstilling med betong! Eller støype igjen ein inngang til ein (som oftast ufarlig) bunker. Spora etter okkupasjonsmakta er der like fullt og like synlige. Har aldri heilt skjønt denne mentaliteten. Kanskje dei får ein liten tilfredsstillelse av å "ødelegge" noko som var uønska, eller litt hevn over tyskarane. Nett som om det er noko hjelp i.... :roll:

Posted: 06 Jan 2008 15:21
by telvrum
Jeg å Werner hadde oss en tur mot okslehavn og belteviga rett før nyttårsaften. Der kom vi over noe jeg ikke har klart finne noe informasjon om tidligere. Det var blant annet en trafostasjon og et fjellanlegg. Dette lå rett i bakkant av radarstillingen på brattåsen. Litt på motsatt side av Belteviga fort.

Legger ved tre bilder fra stedet. Håper noen kan fylle ut med mer info om dette. Mulig Werner har noen bedre bilder.

Posted: 21 Mar 2008 14:46
by telvrum
Hei

Denne stillingen står i forkant av batteriet ut mot sjøen. Det er så og si den eneste stillinga i Beltevika som ikke er ødelagt. Dette fordi det er såpass vanskelig å komme seg ut dit.

Noen som kan si meg hva som har stått her? Trenger dere nær foto er det bare å spørre så skal jeg legge ut flere.

EDIT: Gjennstøpt "brønn" som det er bilde av i tidligere tråd ligger rett i bakkant.

Posted: 21 Mar 2008 15:04
by Endre W
Angående bildet av trekanten lenger oppe her: Det finnes en liknende trekant hugget inn i fjellet på kystfortet på Østre Randøy, rett i kanten av ei lett luftvernstilling. Stillingen ligger nær sjøen helt sør på fortet, og her var det utlagt miner fra 1944. Østre Randøy er heldigvis mindre rasert enn Belteviga, her finnes ennå tre lette luftvernstillinger, ammobunkere og en rekke tyskbygde brakker. Kommandoplassen er også intakt utad. Desverre er kanonstillingene langt på vei rasert, og bare en stilling til en 15 cm er delvis bevart.

Her som andre steder; når en studerer det kuperte, taggete og steinete landskapet langs kysten, er det nesten litt komisk å se med hvilken flid de "farlige" forsvarsverkene er ødelagt på 1990-tallet. Sjansen for å skade seg må da være minst like stor i landskapet rundt. Er klar over at det har med ansvarsforhold å gjøre, men men..

Posted: 20 Apr 2008 21:40
by telvrum
Endre W wrote:Angående bildet av trekanten lenger oppe her: Det finnes en liknende trekant hugget inn i fjellet på kystfortet på Østre Randøy, rett i kanten av ei lett luftvernstilling. Stillingen ligger nær sjøen helt sør på fortet, og her var det utlagt miner fra 1944.
Det jeg har fått hørt angende den trekanten er at det er varsel for hvor miner var lagt ut. Det kan vel også stemme med at det var lagt ut mange miner i området.

Legger også ut et nærbilde at feste på det jeg tipper er en luftvern stilling. Kan vel tippe det er en 2 eller 4 cm. Noen som kan se det ut i fra bilde?