Kystfort
http://www.kystfort.com/forum/

MKB 3./502 Flekkerøy
http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=681
Page 1 of 2

Author:  telvrum [ 24 Sep 2007 19:34 ]
Post subject:  MKB 3./502 Flekkerøy

Hei

Hadde meg en fin søndagstur ned til Laksevika fort her på flekkerøy. Utrolig spenneden plass. Mange bunkere og stillingsrester.

Kort om fortet:
To stk: 21 cm St.Chamond L/45, Prosjektilvekt 140Kg, Ladning 14,2kg, skuddvidde 16 000 meter (disse kom opprinnelig fra Odderøya, flyttet hit ut sommeren 1940)

I tilegg hadde de tre stillinger for 40mm bofors, fire stk stillinger for 20mm Flakk. Samt fire stk stillinger for 60 cm lyskaster.

Kilde: "Det Sjømilitære forsvar på Agder 1945-2000"

Noen som har noe forslag om hva bunkeren på bilde under kan være? Jeg tok dessverre ikke noen mål av bunkeren og heller ikke bilder fra utsiden. Men tipper på en 2 til 4 meters vegger og belagt med Gråsteinsblokker. Det jeg stusset over var inndelinge og belegget på vegger og gulv.

Author:  telvrum [ 25 Sep 2007 18:02 ]
Post subject: 

Tok meg en liten trimtur til krageviga i dag for å få noen bilder av "mysterie" bunkeren. Det som er litt morsomt i det området er at jeg altid finner noe nytt.

Men håper virkelig noen kan hjelpe meg med hva denne bunkeren ble brukt til. Sikkert ikke noe spesielt men morro å vite. Vegger og tak var heller ikke så tykke som jeg hadde trodd. Det ligger også endel skrap på utsiden. En liten el motor og noe som ser ut som kasseroller og div annet jernskrammel.

Author:  Erling [ 25 Sep 2007 18:36 ]
Post subject: 

PDT_Armataz_01_18 Hei.
Har ikke sett noe slikt. Det ser ut som det har vært tregulv og panel på deler veggene (ala brysningspanel). Kan dette være et lager for f eks koks eller poteter?
Erling

Author:  telvrum [ 25 Sep 2007 18:45 ]
Post subject: 

Det kan ha vært lager men synes det er litt merkelig med tanke på at den er såppas solid. Det er to luftekanaler i taket på vær side midt på bunkeren. Finner ingen ting på inventarregistret i den dokumentasjonen jeg har.

Author:  Erik H [ 25 Sep 2007 19:39 ]
Post subject: 

Det er jo alltid noe nytt som dukker opp her på forumet. Jeg har iallefall ikke sett noe slikt før og jeg prøver å tenkte på hva det kunne ha vært.. Det blir ekstra glansbilder i marken til den som har det rette svar! :D

Synd det ikke var noe bilder fra utsiden. Hvilke stillinger ligger nærmest? Det er mye en kan lære av å området rundt.

Erik H

Author:  telvrum [ 25 Sep 2007 19:50 ]
Post subject: 

De to siste er tatt på utsiden men det er så tett skog at jeg fikk ikke noe avstandsbilde. Den ligger 20 meter i fra jernbanen opp til kanonen som er beskrevet i første innlegg. Det ligger noen ruiner etter manskapsbrakker og andre bunkere som dessverre er utbrent. Disse er igjen større. Vaktbrakke har ligget litt nedefor. Vaktbraken kan være oppført i ettertid.

Jeg har et kart fra 1955 over område i boken "Det sjømilitære forsvar på Agder" men tidligere graderte anlegg er ikke tegnet inn "bunkere kanontsillinger osv. Kan være en ide å dokumentere dette kanskje.

Author:  werner wernersen [ 25 Sep 2007 22:36 ]
Post subject: 

Hei

spørs om ikke vi må ta en tur dit på søndag, etter at vi har hatt runden på Vara.

Werner

Author:  telvrum [ 09 Oct 2007 17:39 ]
Post subject: 

fortsatt ingen som skjønner hva bunkeren over har vært brukt til? Vi ble ikke noe klokere på utfarten i forbindelse med batteri vara turen heller. Skal prøve å komme meg avgårde å få tatt noen mål og tegnet opp et bilde.

Fortet er en litt spesiell plass(synes jeg) siden kanonen er satt på to forskjellige topper med bratt ankomst vei. For å betjene disse er det brukt jernbane fra sjøen der ammo lagre lå. Etter befaringen fant vi ut at de var brukt mest sannsynlig 3 motorer for å få disse opp. 1 på hovedtrekket og 1 på hver kanon. Er litt usikker på virkemåte da.

Legger ved et bilde av ammobunkeren. Tror ikke malingen er orginal men den har samme farge og plassering av "vindu". Det var også tak på bunkeren i utgangspunktet, men dette er tatt bort. Men kan tydlig se spor i "pipene" etter dette. Mulig dette er en Regelbau.

Author:  telvrum [ 18 Oct 2007 18:54 ]
Post subject: 

legger ut noen flere bilder i fra Krageviga fort

Author:  telvrum [ 25 Nov 2007 21:42 ]
Post subject: 

Legger ut noen bilder flere bilder fra MKB flekkerøy.

Det er ikke mye igjen av jernbane linja fra amo bunker og opp til kanonstilling. En av de få tingene som står igjen er dreieskiva der linja delte seg i to og gikk opp til hver sin kanonstilling.

Bilde nr to er av en betongtrapp som går opp til en lyskaster/AA stilling.

Author:  telvrum [ 29 Nov 2007 18:14 ]
Post subject: 

Legger ut noen bilder til. Morro å dele det en har. :)

Tok meg en tur i bakkant av fortet. I et område som består av endel kummer, rør og vann reservoar.

Håper det er noen som kan forklare meg litt om tanken bak det dere kan se på bildene.

Det første bilde er av en av de mange kummer. De er nesten 1 meter dype men er nå fylt av steiner og rask så det er ikke mulig å se bunnen. Elektrisitet/radio eller vann?

Bilde nr to er tatt av en rørbit som stikker opp av baken. Den ligger midt i mellom selve fortet og vann reservoaret. Noen tanker?

Bilde nr tre er tatt av vann anlegget. Kan se ut som det har stått et pumpehus litt lengre nede. 100 meter lengre inn ligger en liten "innsjø" som også er dempt opp. Om dette er bygd før, under eller etter krigen er litt vanskelig å si. Det virker som det har vært et stor og avansert system. Er dette vanlig?

Author:  jarlulf [ 18 Aug 2008 20:09 ]
Post subject: 

Hei! jeg tror at det var matvarer de lagret i denne, da kjøkken brakka lå like bortenfor denne bunkeren. Kjøkken brakka brant ned for ca 15 år siden da noen unger hadde lekt seg med fyrstikker. Ellers så var det dusj og vaskeri i den mursteins bygningen som du også hadde bilde av. :)

Author:  telvrum [ 18 Aug 2008 20:30 ]
Post subject: 

hei

Takk for informasjonen. Lå kjøkkenbrakka ned mot sjøen i forhold til bunkeren?

Infoen du hadde med dusj var ny for meg. Trodde det kun var en vaskebrakke.

Angående fyrstikker... Det er vel noe øya er kjent for PDT_Armataz_01_36

Author:  telvrum [ 27 Dec 2008 18:55 ]
Post subject: 

MKB flekkerøy var spredd over et litt større området. Observasjons bunker lå et godt stykke i front. Har også hørt rykter om at de skulle ha vært plassert en fremskutt luftvern stilling på skibuholmen. (se kart) I hennhold til noe informasjon jeg har kommet over var det plassert ut en stk 7,5 cm LVK M/16. Er det luftvern eller nærforsvar? Jeg har dessverre ikke vært der ute siden det krever tilgang til båt.

Edit: glemte bilde

Author:  telvrum [ 14 Feb 2009 16:17 ]
Post subject: 

telvrum wrote:
7,5 cm LVK M/16.


Noen som kan gi meg info om kanontypen nevnt over?

Page 1 of 2 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/