Page 1 of 2

Krossodden fort, Flekkerøy

Posted: 17 Dec 2007 23:23
by telvrum
Krossodden fort var planlagt bygd før krigen. Grunnervervelsen ble gjennomført i 1938-39.

9.April 1940 sto det 2500 sekker med sement. Dette var det første tyskerne tok beslag i. Det norske forsvaret hadde rukket å bygge kai, kran og vei inn til krossodden. Så langt jeg kan se bygde tyskerne to 7,62 mm kanoner og 1 60 cm lyskaster. Det var også oppført en brakke for 20 mann samt nærforsvar. Fortet var underlagt Hæren.

Hovedtyngden av fortet ble bygd etter krigen. Her ble det anlagt 2 fjernstyrte minefelt. To kanoner på 10,5 cm i kastemate.
Begge kastematen er nå jevnet med jorden.

Legger ved noen bilder fra området. Håper det er noen som kan fylle inn mer informasjon siden det jeg sitter på fra krigen er ganske tynt.

Bilde fra trappen har en spesiell historie. Der har alle som var med å bygde den skrevet inn navnet sitt. Pluss dato for ferdigstilling. Har dessverre ikke noen gode bilder. Men endel navn er det.

Posted: 22 Feb 2008 12:31
by Endre W
Tok turen til Krossodden forleden dag og stilte meg samme spørsmål som telvrum angående stillingen på bildet ovenfor. Lyskaster eller kanon? Tysk eller etterkrigs? Stillingen ligger ganske lavt, nær sjøen, mot vestergabet.

Tyskerne hadde, så vidt meg bekjent, to 7,62cm feltkanoner og en lyskaster her under krigen.

Noen som kan bringe lys i mørket?

Posted: 22 Feb 2008 13:25
by telvrum
på motsatt side av selve fjellanlegget. Dvs nærmere kr.sand har det vært stillinger. Der har forsvaret bygd to kastemater av betong. Disse er nå jevnet med jorden og "tilbakeført" til naturen. Ser det går noen kablegrøfter der som ser x-tyske ut. Mulig kanonstillingen har vært her. Dvs at det også har ligget i "strandkanten" her også.

Posted: 27 Feb 2008 23:33
by telvrum
Hadde en liten tur ut til Krossodden igjen. Forsvaret har virkelig gjort en stor jobb i å "tilbakeføre" området til naturen" PDT_Armataz_01_10 I følge "Det sjømilitære forsvaret på Agder" ble det bygd endel nærforsvar stillinger av tyskerne. Jeg har ikke klart å loaklisere noe av dette men det er mulig disse er fylt igjen av tyskerne.

Det første bilde tror jeg kan være i fra området der først de tyske kanonen sto før det Norske forsvaret bygde to kastemater.

Bilde nr 2 er dekningsrom/gang/bunker.. Noe Stutzpunkt nesten falt oppi :)
Hva dette er er vanskelig si ut i fra tilstand. Tror det er noe forsvaret har prøvd å dekke over men sjøen har grav det frem igjen.

Bilde nr 3 er av trappa opp til de tyskerne brukte som observasjonspost.

Posted: 29 Feb 2008 0:55
by Stutzpunkt
Bilde nr 2 er dekningsrom/gang/bunker.. Noe Stutzpunkt nesten falt oppi :)
Hva dette er er vanskelig si ut i fra tilstand. Tror det er noe forsvaret har prøvd å dekke over men sjøen har grav det frem igjen.
Jeg så faktisk dette hullet! Men det var heller verre med det andre hullet som var skjult med grass over seg, så enhver bunkersjeger som skal til Krossodden burde være svært nøye med hvor en tråkker hen spesielt i området rundt der kasemattene har stått! Det er tydeligvis flere hulrom rett under bakken!

Posted: 04 Mar 2008 21:33
by telvrum
Det extyske anlegget på krossodden er så langt jeg kan se nesten helt "tilbake ført til naturen". Det jeg klarer å finne er steinhauger og noen betong biter. På haugen der forsvaret har sin kommando plass er det noen betong klosser med betong kabel graver. Noen som vet om det er xtysk eller norsk?

Legger ved to bilder. Et av mulig luftvern og det andre er betongklosser.

Posted: 25 Feb 2010 13:44
by kjell23
det første bildet lagt til av telvrum "lykt.jgp" er det tatt inne i en nyere norsk lyskaster stilling lik de som står på for eks folehavna oddane langesund osv ?

Posted: 25 Feb 2010 15:42
by Natter
kjell23 wrote:det første bildet lagt til av telvrum "lykt.jgp" er det tatt inne i en nyere norsk lyskaster stilling lik de som står på for eks folehavna oddane langesund osv ?
Jeg er usikker på konstruksjonen av bunkeren som er avbildet på Krossodden, men den ser ut til å være noenlunde lik de du bla. finner på de stedene du nevner. Det finnes dog minst 3-4 varianter av bunkere for M76 med og uten "overdekning".
Se ellers denne tråden.

Posted: 26 Feb 2010 11:04
by Yngvar
Den støpte stillingen ligner den som er på Skåetangen på Tjøme, og på Tjønneberget på Hvasser. Begge to brukt til lyskaster

Posted: 26 Feb 2010 13:13
by Natter
Regner med at kjell23 henviste til bunkerne av denne typen:

Re: Krossoden fort

Posted: 28 Jul 2010 18:28
by telvrum
Da er dette anlegget også sikret. Dvs fjellanlegget med observasjonspost er gjengstøpt. (usikker på om utsiktsgluggene er støpt igjen)

Det samme gjelder den "nye" oppholds bunkeren bygd i de senere årene.

Alt dette tror og mener jeg er bygd etter krigen.

Re: Krossodden fort, Flekkerøy

Posted: 01 Jun 2011 0:26
by brfc1875
Er alle kasemattene jevnet med jorden de også? Og ko bunkersen? Var der ute forleden, men fant nesten ingenting. Bortsett fra noen av stillingene avbildet over, en nyere inngang i fjellet og de norskbygde tunnelgangene...

Re: Krossodden fort, Flekkerøy

Posted: 03 Jun 2011 10:45
by telvrum
Hei

Begyner å bli noen år siden jeg var der ute nå. Sist jeg var innom var ingangen til KO anlegget støpt igjen. Kassemattene er destruert og området er "tilbakeført". Er du heldig kan du falle ned i deler av de gamle gangen der ute. (ikke så bra sikringsarbeid)

Re: Krossodden fort, Flekkerøy

Posted: 03 Jun 2011 13:35
by Stutzpunkt
Størsteparten av det opprinnelige tyske stillingsområdet forsvant allerede på 60-tallet under utbyggingen av Krossodden.

Re: Krossodden fort, Flekkerøy

Posted: 27 Mar 2020 16:15
by overland53
Hadde "gleden" av å være tr.sjef for HV troppen som hadde ansvar for nærforsvar av Krossodden mot slutte av fortets levetid. Gikk derfor mye inn og ut av fjellanlegget og husker rommene med jernkøyer oppetter veggene. Tydeligvis var det meningen at fortets besetning skulle leve inne i fjellet. Ukjent for meg om dette anlegget er norskbygget, men det ble fra flere hold sagt at det var et gammelt tysk anlegg, det var imidlertid i veldig god stand den gang på 90-tallet og virket egentlig norsk (har vært i mange tyskbygde anlegg...). Det var mulig å gå inne i fjellet til toppen der det var observasjonspost. Der stod også en imponerende IR kikkert (gulvmontert) som gav et fantastisk overblikk selv på svarte natta. Det var også noen rom hvor vi ikke var velkomne, d.v.s. kun for autorisert personell med klarering.

Ellers så var "nærforsvar" litt misvisende. Randsonen av fortet lå uvanlig langt fra selve fortet etter planverket, noe som gjorde en tropp veldig "snau" for oppdraget. Det ble derfor også (etter planverket) satset på miner og annet som ikke krevde soldater tilstede. Litt uvanlig materiell for HV noe av dette. Vet ikke om nærforsvarsplanene bygget på gamle tyske planer, men i så fall kan det være man har kikket etter nærforsvarsanlegg for nærme fortet, siden ingenting er funnet. Selve KO for nærforsvaret var en bunker med overnattingsmuligheter ikke langt fra hovedinngangen til fjellanlegget nærme sjøkanten.