View unanswered posts | View active topics It is currently 05 Dec 2020 13:58Reply to topic  [ 1 post ] 
 Trefningene på Sørøya i Finnmark i mars 1945 
Author Message

Joined: 07 Mar 2008 17:10
Posts: 28
Location: Førde
I de første dagene av mars 1945 falt det seks norske kystartillerister på Sørøya i kamp med tyske styrker. Kystartilleristene er hedret med et monument ved Breivikbotn kirke på Sørøya.
De tyske aksjonene på Sørøya skjedde i to faser. I den første uken av mars 1945 er det den tyske marinen som leder an i aksjonene. Fartøy fra 65. forpostflotilje patruljerer og setter i land små rekognoseringsgrupper. Lokalt er det skipssjefen på forpostbåten V6514 som leder aksjonene, og han rapporterer til marineledelsen i Tromsø der Admiral Polarküste sitter. Den 1. mars går V6504 til Alteidet og henter to oppklaringsgrupper med en offiser og 17 mann fra støttepunktet i Langfjordbotn. Etter trefningene 5. mars ber V6514 om legehjelp fra Tromsø til fem hardt sårede ombord. De norske kystartilleristene faller i trefninger i denne første fasen.
Fase to starter den 7. mars 1945 da en større aksjon blir satt i gang. Aksjonen blir gjennomført i fellesskap mellom marinen og hæren. Marinestyrken har betegnelsen «Walfänger», og styrkesjefen befinner seg ombord på M326. Den 10. mars slutter også M272 og M365 seg til styrken. Landgangsstyrken blir benevnt «Rommerskirchen», og klokken sju om morgenen den 8. mars går styrken i land på Sørøya uten å møte motstand.
Enheter fra Grenadier-Brigade 193 var ikke med i de første trefningene på Sørøya, men i den påfølgende «opprenskningsaksjonen» mellom 7. og 16. mars deltok soldater fra brigaden. Ingen falt i kamper disse dagene, men Oberleutnant Rose tok 15 fanger som i følge tyske kilder var en løytnant, en fenrik, ni mann og fire sivile. Fra tysk side ble det altså satt inn erfarne tropper fra Brigade 193 i den siste fasen av kampene på Sørøya, og disse gjorde slutt på de norske planene om en framskutt marinebase på Sørøya.

Teksten er hentet fra boken "Regiment 193" som kommer ut 9. april 2015. Mer om boken på disse nettstedene:

Regiment 193 på Facebook:
https://www.facebook.com/regiment193?fref=ts

Forlaget Kristiansen:
http://www.kristians1.net/


12 Mar 2015 0:51
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 1 post ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF