View unanswered posts | View active topics It is currently 22 Jan 2020 4:02Reply to topic  [ 7 posts ] 
 Nå er det nok! Nok en ting er stjålet! 
Author Message

Joined: 28 Jun 2019 16:52
Posts: 9
Location: Sandnes
Vi var på sola stranden i dag og oppdaget at en AEG kontakt var skrudd av og fjernet fra bunkeren. Vurderer å ta kontakt med kommunen og lokalhistorikerene om at noe bør gjøres for å verne de gjenværende tingene fra ww2 for å hindre at survenirjegere og andre som stjeler for å tjene penger til egen vinning! Bildene er fra 2017 og i dag.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


14 Jul 2019 18:33
Profile
Site Admin
User avatar

Joined: 31 Jan 2005 23:01
Posts: 3441
Location: Trondheim
Det tømmes sakte men sikkert for deler over hele europa. Har pågått ganske lenge og det er ingen måte å stoppe disse på. Det har ikke noe å si om disse kommer ruslende under mørket, eller nesten offentlig tar med seg større ting. (som f.esk en M19) . Med mindre området er vernet (og det er ikke mange plassene), så er det ikke noe å gjøre. Det eneste man kan gjøre, er å ikke poste bilder av bunkere.. og deler, som frister andre
E

_________________
Grunnlegger TKIN Kystfort.com
Leder for Fosen Forsvarsforening


22 Jul 2019 14:10
Profile WWW

Joined: 28 Jun 2019 16:52
Posts: 9
Location: Sandnes
Da må myndighetene påse at ting blir gjerdet inne som f.eks de spesielle som det er få igjen av i Europa som nesten komplett og deler av inventaret er inntakt. Og bevilge midler til å resturere og verne og blir låst av for uvedkommende og blir låst opp av fagfolk som har ansvar for at ting og tang ikke forsvinner og at besøkende må forhåndsbestille omvisning.

I tilegg bør youtube filmer rapporteres og bli bannlyst hvis det er av de sjeldne bunkersene. Tror ikke de som filmer vet hva de forskjellige tingene der inne går for i utlandet. Det er snakk om mange tusen og det er sjeldent og unikt.
Folk må slutte å være så selvopptatte med å legge ut for detaljerte bilder og beskrivelser av de enkelte plassene bare for å få mer følgere eller likes og komme høyere opp i rekken i sosiale medier. Er virkelig våres historiske felles skatter verdt å miste for godt for å få flere følgere på nettet?


06 Aug 2019 18:34
Profile

Joined: 17 Oct 2016 18:59
Posts: 24
Hoy, sikkert et dumt spørsmål; men er det faktisk et marked for koplingspunkter, ventilasjonslokk, bygningsdeler mm; dvs gjenstander som ikke nødvendigvis er våpendeler, unformer mm?

I såfall har vi i norge en utfordring med de mange anleggene - og hvor flere er "uberørt" siden de fram til nylig har vært out of bounds som militært område.


13 Aug 2019 21:14
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6162
Location: Bergen
kljohansen wrote:
Hoy, sikkert et dumt spørsmål; men er det faktisk et marked for koplingspunkter, ventilasjonslokk, bygningsdeler mm; dvs gjenstander som ikke nødvendigvis er våpendeler, unformer mm?
Ja, selvsagt - dette er big business, spesielt for utenlandske "samlere" som kommer på ferie til Norge med vinkelsliper og skjærebrenner i bagasjerommet... I Europa er normalt bunkere ribbet for alt metall, så for de mange privatpersoner og foreninger som restaurerer slikt og etablerer lokale museer vil Norge være en god kilde for det utstyr man mangler.
Det er bare å ta et søk på feks eBay, så ser du hvor mye tysk "skrot" som omsettes til (fantasi) priser der.

Når det er sagt, er jeg dypt uenig i denne selvpåplagte justisen som ser ut til å råde om at man ikke skal ta bilder og "røpe" posisjoner... Det er tydeligvis viktigere for mange at tingene får ligge og ruste bort og bare være kjent for noen få, enn at flere skal få sjansen til å se dette. Ja, det er selvsagt uheldig at tyver fra sør og øst kan få noe informasjon som letter tilgangen til dette, men det handler i bunn og grunn bare om kriminell virksomhet som en burde kunne håndtere på lik linje med andre tyverier (informasjonen får de uansett tak i). Hovedproblemet er at myndigheter og grunneiere tilsynelatende ikke bryr seg, slik at verdifulle gjenstander sikres eller at man faktisk anmelder forholdene (med noen hederlige unntak den senere tid).
Skulle man legge denne logikken til grunn generelt i samfunnet, burde man feks ikke oppgi bankadresser for å redusere risikoen for ran osv., osv.

_________________
Informasjon som ikke deles, går tapt!


14 Aug 2019 8:34
Profile

Joined: 28 Jun 2019 16:52
Posts: 9
Location: Sandnes
Ja skrottet er verdt mer enn gull bare det er fra krigen og har ørnen og nazi tegnet gravert inn osv. De som ikke vet det så er skrotsamlere av tyske militære ting noe samlere krangler og leter seg blå og grønne etter på bruktmarked og ellers. Nesten som et spill og en idol konkurranse som gjelder på død og liv. Så fort en gammel samler dør så kommer de andre grådige samlerene å maser før samleren er gravlagt. De grådige tar det beste selv og selger det rett til utlendinger. Jeg forstår meg ikke på det der men respekterer hobbyene for de ekte samlerene for det, men støtter ikke tyveri og salg og kjøp til utlandet. På ebay er f.eks en fordømt sykkel lykt til en vanlig tysk sykkel fra ww2 verdt 5000,- og i vårt land og andre plasser så ligger de på en 100 lapp eller noe. Helt sykt hele ebay. Uansett det som hører til her i landet skal være her uansett hvor mye de grådige selgerene prøver å selge det ut av landet. Disse skrott tingene er denne og de neste generasjonenes arv og krigsminner etter de som var med å bygget opp dette landet. Ingen skal sende arven ut av landet.Man får aldri noe tilsvarene tilbake noen gang uten å måtte betale tilbake dobbelpris. Da stiller jeg et spørsmål om at det er verdt å la skrottet bare skal ligge der og blir tatt istedet for å redde det som kan reddes av de rette samlerene i landet? Vil heller se de ligger i gode hender framfor at det havner i utlandet.
Et annet alternativ er at kommunene samler inn alt og gir eller selger det til seriøse samler og museumer men tviler på at de gidder å bruke tid på det...
At folk som samarbeider er også greit hvis det gjelder deler til kjøretøy og maskiner som skal bli komplette men å bare ta seg til rette i bunkerser for egen vinning synes jeg ikke noe om.


14 Aug 2019 16:59
Profile
User avatar

Joined: 29 Mar 2009 14:04
Posts: 1756
Location: 4272 Sandve,Karmøy
Eg trur ikkje vi kan forvente at ting får stå i fred i all evighet, bare fordi det er noe fra krigen.
Litt realistiske må vi være. Bunkersene kan ikkje støypes igjen, bare fordi det er noe der inne som er heilt
etter nærmere 80 år. Bunkere av spessiell verdi blir jo som regel låste av grunneier og eller i sammarbeid med et museum .

_________________
Mvh Henning Dalsvåg


30 Aug 2019 18:23
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF