Herdla torpedobatteri II

Kystfortene i Hordaland er primært plassert rundt Bergen som hadde status som festningsområde.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Tarjei
Posts: 927
Joined: 30 Jul 2006 1:53
Location: Bergen

Ifølge de britiske etteretningsrapportene skal det være et andre torpedobatteri på nordspissen av Herdla, i tillegg til det som ligger på vestsiden av øya. Er det noen som kan bekrefte/avkrefte dette?

Noen som vet hvordan mulighetene er til å komme seg inn på det tidligere militære området?
Alf
Posts: 29
Joined: 01 Aug 2007 11:07
Location: Askøy

Har prøvd å finne ut om det fantes et andre torpedobatteri, men det er bare dette ene batteriet på Gavlen som er omtalt. Dette stod ferdig i 1944 og bestod av 3 stk 53 cm torpedorør. Torpedobatteriet sorterte under marinen, MAA 504 i Bergen.

Vet dessverre ikke noe om mulighetene til å komme seg inn på det tidligere militære området. Vet at Herdla fort er lagt ut for salg, og at det er snakk om at kommunen skal kjøpe området. Noe mer enn det vet jeg ikke.

Noe info om flyplassen på Herdla finnes på Herdla Museums sider. http://www.museumsnett.no/herdlamuseum/
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Alf wrote:Vet dessverre ikke noe om mulighetene til å komme seg inn på det tidligere militære området. Vet at Herdla fort er lagt ut for salg, og at det er snakk om at kommunen skal kjøpe området. Noe mer enn det vet jeg ikke.
Øvre leir (med flere bunkere - både nesten "urørte" og helt ombygde, samt et pansertårn) er vel solgt til private (admbygget, den ene forlegningsbrakken og befalsmessen er for øvrig identiske eks-tyske bygg, men lite "originalt" igjen - de to førstnevnte ble senest pusset opp med ny ytterkledning på 90-tallet), mens nedre leir skal overtas av kommunen og bli friområde (antar at det først skjer når det meste er støpt igjen). Det største fjellanlegget er nytt (ferdig i 1994), mens det er flere ekstyske bunkere, inkl. selve torpedobatteriet. Dette er imidlertid ombygd flere ganger. Det "nye" anlegget var ferdig i 94, men det ble gjort relativt omfattende endringer i fjellanlegget også på slutten av 90-tallet (så vidt ferdig før nedleggelsen). Eks-tysk kommandoplass og forlegningsdel var vel "mest urørt" (ko-plass ble dog fylt med betong ifbm. den siste moderniseringen). Mener også å huske at krigshodebunkeren hadde mye originalt preg. Mye tysk verktøy og utstyr var i bruk helt til T1 Mod 1 (eks. G7) ble faset ut i 1999/2000.
Det ekstyske skytset som sto i stillingene på Gavlen ble kuttet opp og fjernet på slutten av 90-tallet (96-98, jeg husker ikke nøyaktig), men kasematten (det var vel to) står vel der enda.
User avatar
Erling
Posts: 537
Joined: 02 Jun 2006 13:43
Location: Fyllingsdalen

:) Det kan bekreftes at det har vært et ekstra torpedobatteri ved Gavlen.
Det har vært en båt/lekter. Hvor lenge den lå her eller noe mer teknisk om dette vites ikke. For sjekk opp videre.
Erling
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Erling wrote::) Det kan bekreftes at det har vært et ekstra torpedobatteri ved Gavlen.
Det har vært en båt/lekter. Hvor lenge den lå her eller noe mer teknisk om dette vites ikke.
Var dette i tillegg til det "permanente" batteriet (i så fall dekket det formodentlig en annen sektor) , eller var det noe som etablert mens man holdt på med bygging/ombygging av fjellanlegget?
J E F
Posts: 723
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

Det var flytende torpedobatterier både ved Herdla og ved Lerøy under utbyggingen. I tillegg fantes det ytterligere flytende torpedobatterier i Bergen (og andre steder).

IV. Bergen
T-Boot Zick med 4 rør og 2 reservetorpedoer, T-Boot Tarantel med 1 rør, Vp-Boot Moskito og Libelle begge med tvillingrør, S-Boot 10, 11, 13, 15 og 16 hver med 2 rør og 2 reservetorpedoer, Wachboot 1 i Raunefjord med 3 rør og 3 reservetorpedoer, Wachboot 2 i Hjeltefjord med 3 rør og 3 reservetorpedoer.
JEF
Post Reply

Return to “HORDALAND”