Langøya ved Lillesand

Flere større grupper av kystfort i Mandal, Kristiansand og Arendal. De største kystfortene var konsentrert rundt festningsbyen Kristiansand. Flyplassen på Lista var også et viktig område å forsvare.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Langøya ved Lillesand

Post by overland53 »

Langøya ved Lillesand er kanskje mest kjent for at kunstneren Ferdinand Finne bodde der noen år etter krigen. Øya er svært kupert og vanskelig å bevege seg rundt på, noe også Finne beskrev i en bok fra tidlig '90-tall. I samme bok står det også at tyske soldater tidligere hadde bodd i huset han overtok etter krigen. Det er mange bilder av tyske soldater på Langøya under 2vk her: http://www.kystfort.com/forum/viewtopic ... +lillesand Sittende soldater forran et hus er for øvrig huset som Finne overtok.

Et tidsvitne som tilbrakte sin barndom på Langøya hevder at den tyske krigsmakt hadde luftvern satt opp på Langøya. Britisk etterretning viser også at det var tysk aktivitet på øya.

Helgens landgang på Langøya bekrefter at det har vært tysk fortifikasjon på øya under krigen. Vi fant 4 stk sheltere bygget opp i sement /naturstein med betong tak båret på trestokker, videre en slags sti over øya (svært kupert), rester etter et par bygninger, et fjellinnslag (ammolager?), en utkikksbunker og svært mange forseggjorte løpegraver med MG reder. Videre fant vi en mur som kan tyde på at det var laget et vannreservoar på øya (uvisst om dette er 2vk). Utover MG reder fant vi ingen tillagede områder for størrre våpen, men det er noen plasser flate partier opp på fjellet hvor det er sannsynlig at det var skyts satt opp. Disse plassene ligger i nærheten av shelterne og det er også jernbolter i fjellet. Det er også merker i fjellet etter markering av minefelt.

Tok 6 brukbare bilder som jeg skal legge ut straks jeg får "krympet" disse.

Håper at denne tråden kan lokke fram kunnskap og mer info om Langøya. Etter hvert kan vel admin også flytte tråden der den hører hjemme? Jeg har sjekket litt, men har ikke funnet hvilke avdeling som var forlagt på øya og om det faktisk var luftvern. Øya ligger veldig strategisk til med tanke på innseilingen til Lillesand og kan like godt ha vært et slags "nærforsvar" for selve byen.
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Re: Langøya ved Lillesand

Post by overland53 »

Her kommer bilder
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Stutzpunkt
Moderator
Posts: 2218
Joined: 02 Mar 2006 20:20

Re: Langøya ved Lillesand

Post by Stutzpunkt »

Interessante bilder av installasjonene. Fra arkivene kan man se at arbeidet på anleggene på Langøya allerede startet opp i 1941, da var det mannskap fra IR 367 som ledet arbeidene, trolig med flere norske arbeidere. Øya var som trådstarter skriver en viktig del av havneforsvaret i Lillesand. Det var ellers ingen kjente minefelt på øya pr. mai 1945.

Har forsøkt å merke av endel sikre og "mulige" stillinger på øya, kan det stemme sånn omtrent?

https://kart.finn.no/?lng=8.40054&lat=5 ... erdefinert
Mvh
Tormod
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Re: Langøya ved Lillesand

Post by overland53 »

Ja avmerking stemmer godt med det vi observerte, det er imidlertid noe mer helt i det sørvestre hjørnet (løpegraver, reder). Som tidligere skrevet, litt vanskelig å finne ut hvor evt. grovere kaliber enn MG stod, men antakelig stod disse rett på fjellet der det er flate partier. I så fall må disse våpnene ha hatt egne skjold da det ikke er noe murer eller tilsvarende for beskyttelse mot direkte treff.

Hele øya virker utbygd etter "lokal byggeskikk" ikke noe Regelbau eller armert betong her nei. Synes som det var tilført lite midler for utbyggingen og det meste er laget av oppmurt sprengstein.

Ellers kan det godt være det er mer å finne, det er solid trening å bevege seg rundt på øya og lett å overse saker & ting.
Festung B
Posts: 13
Joined: 04 Sep 2014 16:06

Re: Langøya ved Lillesand

Post by Festung B »

Vestre Moland og Lillesand historielag har i sine arkiver et par fotografier tatt etter krigen på Langøya (det er ihvertfall påskriften). Her kan man se en far og noen unger posere i en betongstilling med tankstårn (Renault FT). Men når det er sagt; det skal ha vært på Julebauen på fastlandet rett innenfor som skal ha hatt tankstårn ifølge skriftlige kilder. Jeg har vært på Langøya et par ganger på jakt etter stillingen, men har ikke sett noe til motivet fra fotografiene. Anlegget på Julebauen (i tyske kilder kalt Stützpunkt Lofthus o.l.) har blitt boligfelt etter krigen, så jeg kan ikke finne igjen motivet der heller.
Tidsvitner forteller at det gikk telefonlinje direkte ut til Langøya fra Julebauen. I tillegg til anlegget på Julebauen (sør for havna) var det stillinger på Kokkenes (nord for havna). Der har også boligbygging etter krigen fjernet det meste.

Stillingene på øyas nordøstlige side er en mer eller mindre sammenhengende løpegrav, for det meste naturstein, men litt betong her og der. Det er for øvrig litt av en klatretur å komme seg ut på sørenden av øya, vi får tro de hadde en stige e.l. under krigen.
Festung B
Posts: 13
Joined: 04 Sep 2014 16:06

Re: Langøya ved Lillesand

Post by Festung B »

Var en tur på Langøya igår og undersøkte en del av anleggene mot sørvest, mao. Storegabet. Det er det største sundet inn mot Lillesand; Lillegabet ligger på andre siden av Langøya. Prøvde å tegne inn det vi så på et flyfoto fra 2011 (norgeibilder.no). Pga. vegetasjon osv. blir dette nødvendigvis litt omtrentlig, men dere får et inntrykk av hvordan det er idag. Stillingen helt til venstre og medhørende løpegrav så ikke ut til å være knyttet sammen med de resterende. Faktisk virker det som de har stoppet opp der, av en eller annen grunn..

Ellers må det sies at bortsett fra vær, vind og vegetasjon, ser det meste ut til å være tålig greit bevart. Noen tilfluktsrom på øya har ikke tak lenger pga. råtnende takbjelker, men det meste steinarbeidet er intakt eller i det minste godt nok bevart til å kjenne igjen.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply

Return to “AGDER”