Den blodige onsdagen 17/4-1940

Egen kategori for originale kilder. Har du liggende dokumenter, bilder, tegninger osv. som samler støv i ditt arkiv så er dette plassen for deg som ønsker å dele disse med andre. Husk: "Information not shared is lost"

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
jacob160
Posts: 77
Joined: 31 Dec 2010 12:00
Location: Austmarka 2224

Slaget ved Rustad (nord for Kongsvinger) varte bare ca.1 time, men har gått over i historien som et av de blodigste under innvasjonen i Norge i 1940.
Etter overnattning i Kongsvinger etter trefningene på Vangen (sør for Kongsvinger) dagen før, var tyske soldateri infanteriregiment 340 på vei nordover langs Glomma i en kolonne med lastebiler konfiskert i Oslo.
Samtidig var et kompani norske soldater ledet av kaptein Magnus Vangerud på
marsj i motsatt retning. Ved Rustadgårdene gjorde de holdt, og Vangerud oppsøkte gården til Gunvald Rustad for å låne telefonen. I det samme oppdager ordonannsen hans at tyskerne kommer. Da marsjen stanset, var soldatene gått i skjul på begge sider av veien. Klokken var 9,oo .
Den første lastebilen med tyske soldater kjørte i god fart nesten helt fram til der den fremste nordmannen lå.
Nordmennene fyrer av alt de har, før tyskernee egentlig skjønner hva som foregår. De 3 neste bilene har så stor fart at de ikke får stoppet før det er for sent. Av 38 tyske soldater på planet av den første bilen, kommer bare noen få av i live, men blir deretter drept eller såret.
Men nå har også andre tyske styrker kommet til og de bakerste bilene klarer å snu. De åpner ild med maskingevær og en kanon og de første nordmennene blir drept. Den tyske fremrykningen blir etter vært så truende, at Vangerud ikke ser noen annen råd enn retrett, da er kl. 10,oo
Kampene som sto på en time , ble en av de blodigste kamper i Østerdalen.
11 gårder ble satt i brann under og etter kampene av tyskerne.
13 norske falende og ca. 17 sårede, hva de tyske tap anngår, kan nøyaktige tall ikke angis men ca. 40 falende og like mange skadde er ikke usansynlig
tyskernes ofisielle tall er 7 drepte, men øyenvitner kunne telle hele 38 døde ,på eller like ved de fremste bilene. Etter at kampene var over, brenner tyskerne
ned det som het Roverud trevarefabrikk, hvor øyenvitner ser minst 30 pakker
som ser ut som mensker bli båret inn før de tenner på . De blir på stedet helt til fabrikken er så godt som nedbrent

edit: osdagen => onsdagen
Post Reply

Return to “Arkiv- og dokumentasjonskategori”