Neset Fort Skudeneshavn

Etter krigens slutt i 1945 ble det anlagt flere nye kystfort med moderne skyts som et svar på det våpenteknologiske kappløpet under den kalde krigen. Denne kategorien er også for andre militærbaser og våpensystemer brukt i den samme perioden.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Arquebus
Posts: 1033
Joined: 23 Jun 2007 21:41

Dette var det ex. tyske HKB 3/978 med to norske 12 cm. tårnkanoner. Opprinnelig var seks kanoner montert i grensebefestningene mot Sverige like før første verdenskrig, to kanoner på Greåker, to på Høytorp, og to på Trøgstad. I januar 1942 tok tyskerne i bruk fire kanoner i kystartilleriet, men de to på Greåker stod igjen. I januar 1943 ble de to kanonene fra Trøgstad montert i innseilingen til Skudeneshavn på Karmøy.

Etter krigen ble batteriet overtatt av Skudenes HV-område 08308 med kaptein Helge Melhus som områdesjef, som drev dette batteriet noen år etter krigen. Kanonene ble faset ut på femtitallet. På nittitallet fikk Sør-Karmøy HV område igjen kanoner på batteriområdet, men denne gang to amerikanskproduserte 40mm, Bofors L60 som sperreskyts. Sør-Karmøy HV område benyttet batteriområdet til området ble nedlagt like etter årtusenskiftet.

På 90-tallet ble ett tårn fra Skudenes tilbakeført av Forsvarsmuseet til Høytorp Fort som museumsbatteri. En plastkuppel ble satt opp som erstatning for den panserkuppelen som ble fjernet. I dag er det bygget en stor kontorbygning midt i batteriområdet. Det kanontårnet som fremdeles er igjen, står på kanten av et 20 meter høyt stup over en utsprengt grunn til fryseriet i Skudeneshavn. Området er i dag praktisk talt ødelagt, og er et eksempel på misforstått bevaring av kulturminner.
Attachments
Den gjenværende panserkuppelen står ved tomten som er utgravd til fryseriet.
Den gjenværende panserkuppelen står ved tomten som er utgravd til fryseriet.
Skudenes 2005 panserkuppel.jpg (183.53 KiB) Viewed 320 times
Det er et høyt stup ved den ene kanonbunkeren mot fryseriet.
Det er et høyt stup ved den ene kanonbunkeren mot fryseriet.
Skudenes 2005 ved avgrunn med fryseriet.jpg (195.12 KiB) Viewed 320 times
Inngang til bunker med kontorbygningen i bakgrunnen.
Inngang til bunker med kontorbygningen i bakgrunnen.
Skudenes 2005 bunker og kontorbygning.jpg (270.5 KiB) Viewed 320 times
Post Reply

Return to “Norske kystfort og andre militære anlegg bygd i perioden 1945 - 2007”