MKB 6. /502 Vara

Flere større grupper av kystfort i Mandal, Kristiansand og Arendal. De største kystfortene var konsentrert rundt festningsbyen Kristiansand. Flyplassen på Lista var også et viktig område å forsvare.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

User avatar
kak
Posts: 357
Joined: 26 Jul 2013 13:50
Location: Sarpsborg
Contact:

Re: MKB 6. /502 Vara

Post by kak »

På grunn av en liten forglemmelse sist jeg besøkte den nyoppussede (nå) kamuflasjefargede 38 cm SKC/34 kanonen (kanon 2) på Møvik fort i september 2019, ble det en ny tur innom i mai 2020. Men i tillegg til nye bilder av kanonen, ble det også en impulstur til Møvikknatten for aller første gang! Jeg hadde bare lest noe her og der om hvordan jeg skulle komme meg dit, hva jeg kunne finne osv, men fikk meg litt av en overraskelse når jeg tok turen igjennom bunkeren/tunnelen ved den ene luftvernstillingen. Når man går i bue, så er det fort gjort å miste oversikten over hvor man faktisk ender opp.

Les mer og se alle bildene her:
https://www.kak.net/2020/12/01/tur-til- ... d-bobilen/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
kak
Posts: 357
Joined: 26 Jul 2013 13:50
Location: Sarpsborg
Contact:

Re: MKB 6. /502 Vara

Post by kak »

Alan Walker har sluppet ny musikkvideo i dag til sangen "Fake A Smile" som er delvis filmet ved kasematten på Møvik fort:

https://youtu.be/6tkaatkbC2Y
jomjom
Posts: 21
Joined: 26 Jul 2016 13:12

Re: MKB 6. /502 Vara

Post by jomjom »

Her er noen bilder fra der kanonene på Vara kunne ha stått.
Nemlig Batterie Bornholm Süd på Dueodde sørøst på Bornholm.

Batteriet ble påbegynt rett etter invasjonen i 1940, planlagt for 4 stk. 38cm kanoner, for å dekke adkomst fra øst i Østersjøen.
Men de var visstnok plaget av forsinkelser, og så ble etterhvert planen redusert til 2 stk. 38 cm på grunn av "gode relasjoner med Sovjetunionen". For så å senere bli helt kansellert før noen kanoner i det hele tatt rakk å komme til Bornholm. (Sikkert fordi det hverken var noen sovjetisk marine å frykte eller havner den kunne komme fra etterhvert). Alt utstyr fra Bornholm ble så sendt til Møvik, kun bunkerne/kanonstillingene sto igjen.

Når det gjelder bunkerne så kan det se ut som om de var noenlunde klare til å ta imot selve skytset. Selve kanonstillingene ser ferdige ut og er godt bevarte. Maskinrom etc. er ferdige, og alt av veier for å få frem skytset, samt fundamenter for traverskran etc. ser ut til å ha vært ferdige. Ammunisjonslager er ikke ferdige, det er kun utgravd for disse (heller ikke helt utgravd ser det ut til).
Det ser ut til å ha vært en ganske annerledes bunker enn på Møvik, her er maskinrom/tekniske rom/mannskapsrom bak kanonstillingen, mens ammunisjonslager ville vært på sjøsiden av stillingen.
Er dette en vanlig konstruksjonsmetode tro? Dvs.å først gjøre klar selve kanonstillingen, så å få på plass skytset, og deretter gjøre ferdig de delene av bunkerkomplekset som ikke er plassert direkte under kanonen, slik som ammunisjonslager?
Når det gjelder øvrig infrastruktur, bunkere etc. på Dueodde så er det tynt. Ingen kommandoplass eller noe. Så det ville vel vært litt frem til batteriet var stridsklart selv om kanonene skulle ha vært rett rundt hjørnet.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jomjom
Posts: 21
Joined: 26 Jul 2016 13:12

Re: MKB 6. /502 Vara

Post by jomjom »

Her var det visst litt mer info om byggingen på Dueodde, og også om hva som ble sendt til Møvik av materialer og arbeidsfolk etter at Dueodde ble kansellert.

https://fliphtml5.com/kyqx/bkvw/basic

Til og med 8 tonn med dansk spekepølse, til en verdi av DKK 34723,80, kunne de meske seg med på Møvik når materialene kom fra Bornholm :-D
jomjom
Posts: 21
Joined: 26 Jul 2016 13:12

Re: MKB 6. /502 Vara

Post by jomjom »

Bunkerne på Hanstholm ser ut til å være eksakt som de som ville vært ført opp på Dueodde.
https://bunkermuseumhanstholm.dk/en/mus ... um-bunker/
Ekspertene får svare på hvilket Regelbau dette er.

Det som er ferdig på Dueodde er altså den grønne delen på skissen, samt den indre biten av den blå delen på skssen.
Gul del (ammolager) og ytre ring på blå del (mannskapsområde) ble aldri fullført.

Er visst masse mer informasjon om Hanstholm som kan direkte relateres til Dueodde/Bornholm:
https://www.hanstholmregistreringen.dk/ ... eodde.html
https://www.hanstholmregistreringen.dk/ ... r_s75.html
https://www.hanstholmregistreringen.dk/ ... b_s75.html
Post Reply

Return to “AGDER”