Drivstoffanlegg for fly

Fra Kjevik i syd til Lakselv i nord fikk Luftwaffe sine flyplassanlegg meget høy prioritet under utbyggningen av "Festung Norwegen" . Nesten samtlige flyplasser ble bygget ut i festningsmessig stil. Her kan man også skrive innlegg om de enkelte flytyper etc.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

gaute
Posts: 16
Joined: 13 May 2012 9:09

Re: Drivstoffanlegg for fly

Post by gaute »

Flyhangaren ved tidligere Lade flyplass i Trondheim skal nå bli kjøpesenter. Mye originalt innvendig er allerede tatt bort, eksempelvis gangbrua som gikk nær taket i lengderetningen. På utsiden har de begynt å ta bort betongen foran selve hangaren. Denne er forresten ca. 40 cm i tykkelse.

Det skal være 3 underjordiske drivstofftanker ved Lade flyplass. En av disse skal være svært nær selve hangaren. Er det noen som vet hvor denne tanken ligger? Jeg har ingen informasjon om at den forsvant når Nilsson trelast på ca 4000 m2 ble bygget rett øst for hangaren i 1981 og heller ikke når Bromstadbrua ble bygget i 2014 vest for hangaren. Nå er det området nord for hangaren det arbeides med. Skulle gjerne ønske å dokumentere drivtofftanken hvis den tilfeldigvis eksisterer i området det arbeides med. Jeg vet dessverre ikke hva som definerer "nært".

Gaute
overland53
Posts: 336
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Re: Drivstoffanlegg for fly

Post by overland53 »

Bilder tatt under bygging av drivstofflageret i Kjerrberget på Sola på tidlig 50-tall
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
overland53
Posts: 336
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Re: Drivstoffanlegg for fly

Post by overland53 »

Har den siste tiden fortsatt litt med drivstofflagring for fly på Sola og Forus. Som nevnt tidligere i tråden er det et par steder nevnt et drivstofflager "ved travbanen". Har funnet et "krater" ved enden av Ulsbergeveien på Forus (ikke langt fra travbanen). Vedlagte bilde er et utsnitt av et flyfoto fra 1954 og "krateret" ses til høyre. I dag er det lekeplass her. "Krateret" vises ikke på flyfoto fra 1937. Bygget til venstre er Ulsbergbakken 10.

På flyfoto kan det ikke ses så godt hvor dypt innslaget i fjellet er, men på sørsiden er det omtrent rett inn fra omgivelsene slik det ser ut i dag. I bakkant (nord) og noe rundt periferien er det ca. 2 meter skjæring (med nyere gjerde på toppen). Det er neppe naturen selv som har laget dette innhugget, men det kan jo være andre forklaringer enn drivstofflager, både gruveskjerp og luftvern f.eks.

Noen som sitter med opplysninger om at dette kan være plassering for drivstofflagring til Forus flyplass? (Det var tyske hangarer og verksteder rett i nærheten nede på sletta ved travbanen omtrent der Equinor har sitt hovedkontor (Statoil Øst)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply

Return to “Flyplasser / Flyplassforsvar/ Luftwaffe”