Page 1 of 2

MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 02 Aug 2009 22:48
by Erik H
Et spennende kystfort i Nordfjord ikke langt unna Måløy. Slenger med noen oversiktsbilder i startet og litt informasjon. Det er enkelt når det er skilt på området som man kan ta bilder av :)

Ferje sørover fra måløy og noen kilometer innover fjorden.. noen hundre meter under fjorden (undersjøisk tunnel). Parker på havna og gå iallefall en kilometer utover mot odden. ha skikkelige sko da det er tøft underlag og til tider blødt.

Forsvaret har vært noen år etter tyskerne, men ser ikke at de har gjort noe spesielt med området foruten at soldatheimen har fått en oppgradering (senere brukt som samfunnshus for de rundt i fjorden).

Det første man møter er en mg ringstand og deretter er man på området. Jeg antar det er en R607 amobunker på bilde 8?

Ta med grill og nyt utsikten fra Observasjonsbunkeren!

Erik H

Posted: 03 Aug 2009 8:49
by Knut Ø.
Flotte bilder Erik. Har ikke vært her siden øya fikk fastlandsforbindelse og batteriet ble tilrettelagt for besøk. Før lå det endel materiellrester rundt om i lyng og buskas. Lurer på om det fortsatt er der eller om det er ryddet vekk.

Posted: 03 Aug 2009 14:38
by RasmusTerne

Rugsund.

Posted: 03 Aug 2009 15:47
by ørjanvem
Det ligger en del rusk og rask igjen.¨
Fant i fjor ein stor tysk boksåpner som skal festes til eit bord, i ei busk. :)

Posted: 03 Aug 2009 15:50
by Erik H
Før lå det endel materiellrester rundt om i lyng og buskas. Lurer på om det fortsatt er der eller om det er ryddet vekk.
Uten at jeg vet hvordan det så ut for en tid tilbake så kan jeg vel si at jeg ikke så noe unormalt mye "rask" liggende rundt.

Erik H

Posted: 03 Aug 2009 19:03
by KGJ
Hei,

bildet som er beskrevet som "Beobachtungsstand" var batteriets første Leitstand. Den andre leitstand bunkeren som ligger lenger oppe vart bygd etter Måløyraidet. Slenger med noen bilder fra ammo-bunkeren fra en omvisning jeg hadde.

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 22 Aug 2010 20:57
by Knut Ø.
Nå kan batteriet stå i fare, iallefall deler av det, pga nytt veisamband Bremanger-Måløy. En trasé rett over fortsområdet + en ferjekai er ett av alternativene som blir utredet. Virkelig synd om så skjer, dette er et utrolig flott og godt bevart batteri. Dette viser at ingen anlegg er trygge selv om de ligger på en "øde" øy og utenfor allfarvei.

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 30 Aug 2010 19:13
by ørjanvem
Eg har ingen tru på at det blir noko av dei har mange andre og betre alternativ. :)

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 31 Aug 2010 19:14
by Knut Ø.
ørjanvem wrote:Eg har ingen tru på at det blir noko av dei har mange andre og betre alternativ. :)
Nei la oss håpe at de velger ett av de andre alternativene. Er det ikke meningen at ferjeleiet på andre siden av fjorden vil komme rett i nærheten av, eller i, HKB Vemelsvik, dersom dette alternativet blir valgt? Dvs at dette traséalternativet kanskje vil berøre begge batteriene. Du som bor i området som eventuelt blir berørt har kanskje litt mer info?

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 01 Sep 2010 14:40
by ørjanvem
Ja det er snakk om at ferjekaia på den andre siden isåfall blir i nærheten av Vemmelsvik eller Angelshaug.

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 04 Oct 2010 22:20
by TommyG
Var innom her for et par uker siden. Må vel sies å ha vært et av høydepunktene på hurtigrunden rundt på Møre og Sogn og Fjordane. Jeg ble litt fascinert over den enorme mengden brakkegrunnmurer der. En rask opptelling havner vel en plass mellom 25 og 30 stykker. Virket nesten som om hver eneste stilling hadde sin egen brakke. Var dette vanlig på marinekystbatterier, og er det noen som vet hvor stor garnisonen her ute var? Ikke en gang å Tarva kan jeg komme på at det var såpass mange brakker rundt omkring, og der er det jo tross alt spredt utover et atskillig større område

Forøvrig en veldig flott plass, og det at det er såpass mye etterlatenskaper her gjør det jo selvsagt ekstra spennende.

Hiver på noen bilder fra besøket og :-)

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 04 Oct 2010 22:28
by TommyG
TommyG wrote:er det noen som vet hvor stor garnisonen her ute var?
Kikket litt mer på bildene fra der ute, og så at dette sto det jo faktisk opplyst om på oppslagstavlene der ute. Svaret er da altså totalt 159 mann. 2 offiserer, 29 underoffiserer og 128 menige.

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 05 Oct 2010 13:50
by Knut Ø.
Det var noen skikkelig flotte bilder Tommy :-) . Har lenge tenkt på å ta en tur hit igjen, er ca en 2-timers tur fra meg men får det liksom aldri til å passe inn. Det beste er et besøk på vårparten før vegetasjonen har lagt sitt skjul på mye så spørs om det blir utsatt en stund til. Har vært der et par ganger før men har ikke fått skikkelig med tid til å gå rundt der, det har alltid vært hastverk så det er endel av objektene der som jeg ikke har fått studert. Første gangen var for ca 20 år siden men da var vi bare fjortiser, andre gang for ca 10 år siden. Dette var før det ble forbundet med fastlandet og gjort mer tilgjengelig så det var relativt urørt og lite nedtrakket.

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 05 Oct 2010 17:57
by TommyG
Knut Ø. wrote:Det var noen skikkelig flotte bilder Tommy :-) . Har lenge tenkt på å ta en tur hit igjen, er ca en 2-timers tur fra meg men får det liksom aldri til å passe inn. Det beste er et besøk på vårparten før vegetasjonen har lagt sitt skjul på mye så spørs om det blir utsatt en stund til. Har vært der et par ganger før men har ikke fått skikkelig med tid til å gå rundt der, det har alltid vært hastverk så det er endel av objektene der som jeg ikke har fått studert. Første gangen var for ca 20 år siden men da var vi bare fjortiser, andre gang for ca 10 år siden. Dette var før det ble forbundet med fastlandet og gjort mer tilgjengelig så det var relativt urørt og lite nedtrakket.
Var vel ikke så mye vegetasjon her ute at det spiller så stor rolle når på året man er her? Var vel mest tett lyng/kratt langs bakken, og dette er vel vegetasjon som ikke i særlig grad er påvirket årstidene? Kunne vel godt ha tilbrakt lenger tid der ute, men skulle kjøre tilbake til Oslo etter at jeg var ferdig her, så startet fra borte på parkeringsplassen i 6 tiden, og var tilbake dit igjen rundt 11-tiden. Rakk vel over det meste, men den lyskasterstillingen som ligger langt utover på spissen av neset droppet jeg :D

Re: MKB 9./504 Nordfjord

Posted: 05 Oct 2010 20:03
by Knut Ø.
Du har kanskje rett, men mener å huske det var mye løvkratt noen steder og annet kvast. Men det har vært ryddet opp endel på området for å gjøre det mer besøksvennlig vet jeg så kanskje de har tatt endel av vegetasjonen også.