Sütterlin

Egen kategori for originale kilder. Har du liggende dokumenter, bilder, tegninger osv. som samler støv i ditt arkiv så er dette plassen for deg som ønsker å dele disse med andre. Husk: "Information not shared is lost"

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Jeg har lenge grublet på de uforståelige skribleriene man finner på mange tyske kart - spesielt minekart. Tenkte at det kanskje var en spesiell kode, men fant tilfeldigvis ut nå at svaret er adskillig enklere: Det er en gammel tysk håndskriftstype kalt sütterlin.

Når en leser beskrivelsen av sütterlin på f.eks. Wikipedia, står det at Nazi-partiet forbød bruk av slike eldre håndskrifter i 1941 - formodentlig fordi det var "jødisk".
Bruken av dette på kart blir jo da enda merkeligere (vedlagte eksempel med et kartutsnitt er datert 1943)?
Attachments
sutterlin_kart.jpg
sutterlin_kart.jpg (173.29 KiB) Viewed 310 times
ettori
Posts: 455
Joined: 14 Aug 2012 17:08
Location: Klepp

Tydelig at ikke alle var like enige med Hitler om jødenes forbannelse. Tviler på at Hitler og foreninga hans hadde vært så glad i dei kartene :)
User avatar
TommyG
Site Admin
Posts: 2692
Joined: 26 Dec 2007 22:12
Location: Ullensaker

Ja, det forklarer jo en del. Trodde kanskje det var en eller annen veldig forseggjort form for løkkeskrift. Har jo lest en del eldre norske dokumenter som også kan være forholdsvis vanskelig å tolke.
--
Tommy
User avatar
Yngvar
Posts: 2764
Joined: 26 Nov 2006 11:58
Location: Sandefjord
Contact:

Skriften her er kanskje mere gotisk, brukt blant annet på et minekart fra HKB 5/980
Attachments
1-_DSC8869-1.JPG
1-_DSC8869-1.JPG (83.6 KiB) Viewed 273 times
Mvh
Yngvar
User avatar
werner wernersen
Posts: 1423
Joined: 09 Feb 2006 21:13
Location: Arendal

Hei

Sutterling er ofte brukt av eldre tyskere på 40 tallet, jeg har en del bilder med sutterling beskrivelser bakpå og det krever sin tid å tolke der det er mulig, for så fort de slurver litt i tillegg så blir det helt uforståelig.

Werner
Be quiet brain or i`ll stab you with a Q-tip
Homer Simpson
Rugard
Posts: 4
Joined: 30 Aug 2010 20:11

Hei
Jeg tror jeg kan bidra med å opplyse litt på de uforståelige skribleriene man finner på mange tyske dokumenter. Det er helt riktig at det er en gammel tysk håndskriftstype, en såkalt kurrentskrift og tilhører gotisk skriftfamilien. Sütterlinskriften er dermed en kursivversjon av den tyske kurrentskriften og ble innført i skolene i Prøysen fra 1915. Bakgrunn av innføringen var statens ønsker å få en forpliktende ”enhetsskrift” i Prøysen og ble etter Hitlers maktovertakelse innført i andre tyske skoler fra 1935 inntil den ble (teoretisk) fjernet sammen med annen gotisk skrift i 1941. Interessant er det faktum at både kurrentskrift og frakturskrift opplevde en sterkt vekst mellom 1935 og 1941 og gjaldt som ”tysk” skrift. For eksempel krevde rikets innenriksminister Wilhelm Frick den 9. mai 1933 at ”den tyske skrift” må prioriteres over det latinske skriftet. Vinteren 1934/34 arrangerte Skriftmuseet ”Rudlof Blanckertz” i Berlin en stor utstilling med tittelen ”Die Schrift der Deutschen” (Skrivingen av det tyske folket). Til 1938 reiste utstillingen rund i de fleste tyske storbyene. Skurril er ut over det at Goebbels propaganda departementet den 30. juli 1937 forbud jødiske utgivere og avis bruket av frakturskriften i sammenheng med publikasjon av bøker, avis, osv. På høydepunktet av Tysklands militærisk suksess fremskyndet Hitler den 3. Januar 1941, at de gotiske bokstavene må gis opp i favør av "Normal skrifttype" (latinsk bokstaver). I en ikke-offentlig rundskriv informerte Hitlers Sekretær Martin Bormann om at den ”tyske gotiske skriften” ikke eksisterer, men vil bestå av såkalte Schwabacher jødiske bokstaver.
Saken med de såkalte ”jødiske bokstaver” ble ikke offentliggjort, i stedet informerte Hans Heinrich Lammers den 13. januar 1941 myndigheter om at bruket av gotiske bokstaver og bruk av Sütterlin håndskrift hindre utlendinger å lese og forstår det som er skrevet, dette skader Tysklands interesse Inn- og Utenriks. Fram og med 1. september 1941 innførte regjeringen latinsk skrift som ”deutsche Normalschrift” (tysk normalskrift).

Dermed er det ikke merkelig at soldatene brukte skriften etter 1943, det var ganske enkelt skrivingen som de hadde lært i skolene :sjef: .

På grunn av den pågående krigen var det ikke mulig å introdusere den nye skrifttypen. Den endelige "ut" kom med kapitulasjonen - i de fleste vestlige okkupasjonssoner ble bruken av «tysk type" forbudt. I løpet av 1954 prøvde en del tyske delstater for å bruke skriftet som ”tilleggsskrift”, men interesse i å lære Sütterlin var ikke veldig stort. Det ironiske i det hele er at i Forbundsrepublikken Tyskland disse skriftene blir brakt inn i forbindelse med ny-nazistene :roll: .
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

så lærte vi noe nytt i dag også :) har sett slike skrifter, men aldri ikke fått med meg historien bak. takk :)

E
Grunnlegger Kystfort.com siden 2005
http://www.krigsbunkeren.no
Post Reply

Return to “Arkiv- og dokumentasjonskategori”