Page 1 of 1

Hva tilhører et batteri?

Posted: 18 Jun 2015 10:08
by elfranse
Hei. Her jeg bor var det 5 stk 15,5cm kanoner fordelt på forskjellige stillinger. Hva tilhørte disse batteriene av mannskap, vern, utstyr osv? Var det f.eks en mg stilling pr kanon eller hvordan var det oppsatt?

Re: Hva tilhører et batteri?

Posted: 18 Jun 2015 13:20
by Natter
Om du har tilgang til "Tyske Kystfort i Norge" (Fjørtoft, 1983), så er det skrevet en del om dette i kapittelet om batterienes interne organisasjon fra side 111 og utover.

Det er vanskelig å gi et konkret svar, siden bemanning og utstyr varierte utover i krigen (batteriene ble tilført mer materiell, spesielt våpen for nærforsvar), og fra område til område - formodentlig ut fra geografiske hensyn og batterilokalisering.

Fjørtofts bok har også med flere eksempler på våpen og utstyr - utover hovedvåpnene - for et utvalg av batteriene, feks oppgis følgende ekstra våpen knyttet til 15cm batteriet på Rauøy:

3 feltkanoner
2 panservernkanoner
16 maskingevær
2 bombekastere
7 lyskastere
3 luftvernkanoner
3 mobile og 20 stasjonære flammekastere


Hvis du oppgir hvilket batteri du bor i nærheten av, er det mulig noen har oversikt over utrustningen der (hvis det ikke allerede er oppgitt i batteriets tråd her på forumet).

Står også litt info her (formodentlig fra samme kilde): http://www.nuav.net/festnorw.html

Re: Hva tilhører et batteri?

Posted: 30 Jul 2015 4:38
by elfranse
Takk for tilbakemelding,skal prøve å skaffe meg boken :)

Re: Hva tilhører et batteri?

Posted: 30 Jul 2015 7:51
by simonorch
Hvilket batteri er det snakk om? Sikkert enklere og raskere for deg om du fortelle oss. Fjørtofts bok er nå vanskelig og ofte dyrt å få tak i.