Noen tips til de som tegner batterikart

Informasjon om forumet samt større (lengre) innlegg fra kaffekroken. Ikke start innlegg (tråder). Admin legger innleggene etterhvert.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
J E F
Posts: 723
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

På bakgrunn av en del spørsmål jeg har fått vil jeg gjerne dele dette med forumets medlemmer.

Det finnes en rekke utmerkede nytegnede kart over batterier på nettstedet lagt ut av medlemmer av forumet. For noen anlegg finnes det gamle norske og tyske inventarkart som kan tjene som inngangsverdi. På en del av disse gamle kartene er funksjonen til de fleste objekter angitt - ofte, men ikke alltid med angivelse av kanonens nr i batteriet. For tyske marinebatterier er nummereringsreglene de samme vi hadde i Kystartilleriet, men ved en del hærkystbatterier fantes varianter ettersom man her ofte tenkte "landartilleri" og satte opp kanonene i troppsgruppering med to evt. tre kanoner pr tropp.

Hovedregelen er at batteriet nummereres i forhold til en gitt hovedskuddretning. Denne ble bestemt ved rekognoseringen ut fra kommandoplassens (Leitstand) plassering/orientering. Kanonen lengst til høyre sett i hovedskuddretningen ble da G I, så G II, G III, G IV mot venstre. På norsk ble betegnelsene K 1, K 2, K 3 og K 4 brukt. HKB med 6 kanoner hadde altså også G V og G VI. Det kan nevnes at tyskerne ikke alltid fulgte egne regler med å bruke romertall, så det finnes tyske kart med arabiske tall. Ved troppindelte batterier var kanonene i samme tropp alltid nummerert i fortløpende sekvens. En fellesnevner for de fleste troppindelte batterier var at de hadde mer en en definert hovedskuddretning. Et klassisk eksempel på dette er Sværholtklubben.

En god indikasjon om hovedskuddretningen kan man få ved å se på kommandoplassens orientering.
JEF
Post Reply