Rester fra krigen på Naudholmen?

Flere større grupper av kystfort i Mandal, Kristiansand og Arendal. De største kystfortene var konsentrert rundt festningsbyen Kristiansand. Flyplassen på Lista var også et viktig område å forsvare.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Yngvar
Posts: 2764
Joined: 26 Nov 2006 11:58
Location: Sandefjord
Contact:

Rester fra krigen på Naudholmen?

Post by Yngvar »

Ute på denne holmen er det sprengt ut en vei opp mot toppen. Det er også sprengt ut to flater med utsikt mot havet og innseilinga mot store strender på Spangereid siden. Dette er et så omfattende arbeid at det normalt ikke har vært gjort for å få en vei opp til en hytte.
Strategisk så ville dette stedet kunne dekke viktige områder som kunne brukes til landsetting av styrker. De to fortene som ligger på hver side av Naudholmen kan ikke dekke dette området.
Er det noen som vet noe om dette?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mvh
Yngvar
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Re: Rester fra krigen på Naudholmen?

Post by overland53 »

Har planer om å undersøke området til sommeren, så vi får se... Har til nå funnet ut at det skal være et anlegg på Nyresnes altså nabo til Naudeholmen. Her ble det i 1943 laget vei ut for plassering av en 5 cm Kwk og tilhørende bakke, tilfluktsrom og plass for ammo (i fjell). Selve hoveddelen av dette anlegget (Widerstandsnest) ligger imidlertid på Njerveåsen (rett nordover fra restaurant "Under"). Her er det et større fjellanlegg og Ringstand 65a for nok en 5 cm Kwk. Tror derfor neppe at det har vært noe skyts på Naudholmen, men kanskje en lyskaster? Litt rart med noe anlegg på Naudholmen egentlig, trang fjordarm med lite syns- eller skuddfelt.
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Re: Rester fra krigen på Naudholmen?

Post by overland53 »

Var på "besøk" på Naudholmen i helgen (nov. 2023) og fant ikke noe som skulle tilsi tysk fortifikasjon eller tilstedeværelse. Men man kan selvsagt undres over veien opp og det solide bryggeanlegget, men det kan jo like gjerne ha vært en foretaksom entreprenør som ville ha seg en landfast holme som et drømmested en gang på 50/60/70-tallet. Har også sjekket tilgjengelige kilder uten å ha fått noe bekreftelse om aktivitet under 2.vk. Tror Nyresnes og Njerveåsen lokalt ville dekke dette området godt, men har ikke sett noe planverk for Njerve/Gahre/Spangereid, så sikker kan en jo ikke være.
yngvarH
Posts: 19
Joined: 18 Jan 2023 17:07

Re: Rester fra krigen på Naudholmen?

Post by yngvarH »

Det var fint du tok en tur dit, og når ikke du fant noe annet enn den utfylte veien så kan vi kanskje konkludere med at det sannsynligvis ikke har vært noe tysk aktivitet der.
Post Reply

Return to “AGDER”