En spesiell stilling
Posted: 28 Oct 2007 8:27
Hva har dette vært. Antagelig noe nyere. Luftver etc?
Mvh
Yngvar
Mvh
Yngvar
Forum for deg som er interessert i kystfort og bunkere - 1940-1945
https://www.kystfort.com/forum/
Må være ganske ny,ja. På Grøtavær og Skrolsvik ble RH 20 mm. plasert i de gamle Oerlikon-stillingene ved ombevepningen, så denne er kanskje "spesialbygd"?Stillingen er vel litt spesiell, de fleste jeg var borti (Bolærne og Rauøy) sto som regel boltet rett i svaberget.
Så dere sier at 20 mm Rheinmetall ble benyttet av KA? Trudde ikke det ble kjøpt inn slike annet enn til marinen jeg. Vet at det var meningen at også flankefortene skulle bruke denne, og de har samme type stilling der, men der ble det montert en 12,7 mm i Vinghøg-montasje. Luftvern ble ikke tatt så alvorlig på de små flankefortene/bestrykningsbatteriene.Stykkjunkeren wrote:Relativt moderne ja, det er sokkelen/bunnplata til en 20 mm. Reihnmetall luftvernkanon av den typen jeg herjet med i 1989, de finnes vel fortsatt i bruk på noen av marinens fartøyer.
Stillingen er vel litt spesiell, de fleste jeg var borti (Bolærne og Rauøy) sto som regel boltet rett i svaberget.
Da ble 20 mm brukt på de mere "viktige" anleggene tydeligvis.Natter wrote:Det var vel 20mm på de fleste fortene (alle de jeg har vært på i alle fall)?
F.eks. på Herdla var det bare på minestasjonen (Pariserholmen) ikke mindre enn 6 LV-stillinger (man kunne nærmest hoppe "tørrskodd" fra den ene til den andre...). Husker ikke lenger fordelingen, men muligens 2 x 20mm og 4 x 12,7mm. Det var minst to 20mm inne på selve fortsområdet også + flere 12,7 stillinger. Selve stillingene varierte fra "nyprodusert" til gjenbrukte tyske (med og uten tilknyttet dekningsrom), og det var vel tilfelle andre steder også.
120mm fortene hadde også 20mm, men de var montert i tårn (usikker på om det var en egen variant av selve våpenet - dette var ikke mitt fagområde).
I marinen tror jeg (igjen med forbehold...) at 20mm er ute, og at det nå kun er 12,7mm igjen (+ MISTRAL og ESSMS for de relevante fartøystypene). Den ble i alle fall tatt i land fra minerydderne for et par år siden, og jeg mener de var de siste brukerne.
Supre bilder du fant, Natter:) Lurte på om du eller andre har noen bilder av tårn-versonen av 20 mm Rh-202 som jeg mener den egentlig heter. Men ble kansje ikke tatt for mange bilder av denne versonen hvis det var av litt gradert fabrikat...Natter wrote:Kom over et par bilder av 20mm-stillinger på Facebook (postet under en gruppe for Herdla fort):
http://sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-s ... 4_2553.jpg (ser ikke umiddelbart hvor denne er fra, men muligens en av stillingene nede i det sør-østlige hjørnet av fortsområdet...)
http://sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-s ... 8_1489.jpg (formodentlig fra stilling i UTM32 pos E 277805 / N 6722408 - en ren "øvelsesstilling" for skarpskyting om jeg ikke husker feil).
Har sett bilder, men husker ikke i farten hvor. De mest aktuelle kildene er nok enten en tråd her på forumet, eller boken "Klart til strid" (har dessverre ikke tid til å bla i den akkurat nå...).marius wrote:Supre bilder du fant, Natter:) Lurte på om du eller andre har noen bilder av tårn-versonen av 20 mm Rh-202 som jeg mener den egentlig heter. Men ble kansje ikke tatt for mange bilder av denne versonen hvis det var av litt gradert fabrikat...
Oki... I klar til strid er det nok ikke no bilde av det, da den er godt gjennomlest her hjemme:) Men en skal vel aldri si aldri. kansje en har gått glipp av noe.Natter wrote:Har sett bilder, men husker ikke i farten hvor. De mest aktuelle kildene er nok enten en tråd her på forumet, eller boken "Klart til strid" (har dessverre ikke tid til å bla i den akkurat nå...).marius wrote:Supre bilder du fant, Natter:) Lurte på om du eller andre har noen bilder av tårn-versonen av 20 mm Rh-202 som jeg mener den egentlig heter. Men ble kansje ikke tatt for mange bilder av denne versonen hvis det var av litt gradert fabrikat...
Dette er ikke riktig. På Bolærne så var det både 12,7 mm og 20 mm luftvernkanoner i 96, samt RB70.marius wrote: På flankefortene i oslofjorden var det kun brukt 12,7 mm.
Joda, det jeg skriver stemmer det.Benjaminsen wrote:Dette er ikke riktig. På Bolærne så var det både 12,7 mm og 20 mm luftvernkanoner i 96, samt RB70.marius wrote: På flankefortene i oslofjorden var det kun brukt 12,7 mm.
Ja jeg kjenner ikke til hvordan fortene ble gruppert, men jeg og synes det høres kjent ut med betegnelsen "Gruppe Bolærne" med Bolærne som hovedfort.Benjaminsen wrote:Stemmer det ja. Hjernen koblet ut litt her... igjen
Mener at Rauøy var en del av gruppe Bolærne når jeg tjenestegjorde på Bolærne.